Mandag åpnet Senterpartiet offisielt sin valgkamp, med partileder Trygve Slagsvold Vedum i forgrunnen og Nordkapp-platået bak.

Det er ikke tilfeldig. Nord-Norge er et satsingsområde for Sp, og partiet er allerede størst i både Nordland og Troms. Og i Nordkapp kommune gikk Sp fra 0 til 29 prosent av stemmene mellom 2015 og 2019.

Nordkapp er også fastlandnorges begynnelse, et godt sted å starte for en partileder som lover å bruke valgkampen til å besøke samtlige valgdistrikter, fra helt i nord til helt i sør.

Vedums budskap var velkjent fra Sps side; vekst og utvikling over hele landet og ikke bare på utvalgte steder. I motsetning til dagens regjerings sentraliseringspolitikk.

Derfor var det nok heller ikke tilfeldig at man valgte å åpne valgkampen i en kommune der fungerende Sp-ordfører Tor Mikkola tok overgang fra regjeringspartiet Venstre for tre år siden.

Og nå framhevet et regjeringsskifte som eneste løsning på de problemer distriktene står overfor.

Både Mikkola og andre lokale Sp-politikere framhevet dessuten Vedum som den naturlige statsministeren etter valget. Ikke Jonas Gahr Støre. For selv om Arbeiderpartiet ikke ble nevnt mandag er det ingen tvil om at Sp i Nord-Norge slåss like mye om Aps velgere som regjeringspartienes.

Det er overgangen av velgere fra Ap som primært har skaffet Sp vekst i nord, og fortsetter den kan det sikre partiet enda tre nye mandater i de tre nordligste valgkretsene.

Vedum hold da heller ikke tilbake på kritikken av Ap i et intervju med NTB i forkant av valgkampåpningen. – I Nord-Norge har Arbeiderpartiet vært enig i mye mer av de store reformene til regjeringen enn oss, sier han og lover knallharde forhandlinger om de to partiene skal danne regjering etter valget.

Dette er nok et budskap som går godt hjem helt i nord, i likhet med Vedums løfter mandag om gratis ferger og lavere flypriser. Slik sett var dette en valgkampåpning godt tilpasset stedet der den foregikk.

For eksempel sammenlignet ikke Vedum bygging av dobbeltspor på Østlandet med bygging av Nord-Norge-banen, men med utbygging av havner. Kanskje ikke så rart i en del av landet som får null utbytte av denne banen.

Slik sett framsto dette mer som en spesialdesignet valgkampåpning for Finnmark, enn en presentasjon av Sps politikk for hele landet.

Det står i stil med partiets vektlegging av det lokale, men kan bli et problem når totalprisen for alle gode tiltak blir kjent. For summerer man Sp løfter til ulike deler av landet kommer de til å koste svært mye penger, i en tid der fallet i oljeinntekter bare vil fortsette.

Så spørs det om velgerne vil vektlegge det på valgdagen, eller den isolerte effekten av valgløftene for sitt distrikt.