Gå til sidens hovedinnhold

Storsatsing i Sulis

Artikkelen er over 3 år gammel

Wenberg Invest og Eidissen Consult gir Sulitjelma-firmaet Fjellfarer de økonomiske musklene som skal til for å realisere drømmen om en storsatsning på Jakobsbakken.

– Vi har lenge hatt et ønske om å gjøre Jakobsbakken til et helt spesielt senter for ski- og vinteropplevelser. Vi har hånd om to bygg og tre festede tomter. Med Geir Wenberg og Benn Eidissen på laget er arbeidet med det første bygget allerede i full gang. Det er stort at vi nå, nøyaktig 50 år etter at gruveaktiviteten stanset her på Jakobsbakken, kan gi stedet et nytt løft, sier Mona Mosti i Fjellfarer.

Det er en voksen satsning som nå igangsettes i det gamle gruvesamfunnet. Bare kjøp og ferdigstilling av det første bygget «Fira» er av initiativtagerne beregnet å komme på rundt åtte millioner kroner.

Tirsdag ble det varslet om at ny butikk var på gang i det lille samfunnet (+).

Kobberløpet

Benn Eidissen har deltatt i Kobberløpet i 14 år (43 kilometers løypa hver gang) og er full av lovord om skirennet og dets betydning.

– Jeg synes det var utrolig hyggelig å bli invitert inn i dette prosjektet av Thor Åge og Mona. Gjennom de siste årene har jeg lært paret å kjenne som unike natur- og kulturambassadører for Sulitjelma og Jakobsbakken.

Når Geir og jeg nå går inn på eiendomssiden er det med et ønske om å bidra til videreutvikling av det helt spesielle miljøet på Jakobsbakken.Vi har tro på Fjellfarer og Sulis. Det skjer mye spennende her oppe nå, og det arbeidet som IL Malm og deres samarbeidspartnere har lagt ned gjennom 50 år bærer nå frukter. Og la meg være klar på én ting: Kobberløpet er utgangspunktet for mye av den oppdriften vi nå merker i Sulis, sier Benn Eidissen.

– Og bare vent, det kommer flere spennende nyheter her oppe i tiden som kommer. Jeg kan ikke si mer enn det nå, men dette er resultatet av det arbeidet som Mona Mosti, Thor Åge Jensen, Cato Sandslett og hele Kobberløpsstaben har lagt ned, sier en hemmelighetsfull Eidissen.

Halvt sulisværing

- Min mor og hele familien på hennes side er fra Sulis, det gjør at jeg har sterke relasjoner til gruvebyen.

I tillegg ble jeg forelsket i Sulisfjellene gjennom mange, lange turer sammen med min far i oppveksten. Forelskelsen har ført til ett livslangt ekteskap med de vakre toppene og fantastiske fiskevannene i fjellmassivet, sier Geir Wenberg.

Skiinteressen har alltid vært stor og så langt har jeg gjennomført den lengste distansen i Kobberløpet seks ganger. Gjennom deltakelsen har jeg sett verdien av å ha ett slikt løp i Salten. Det har gitt inspirasjon til å engasjere meg som sponsor og til å bidra til oppbyggingen av løpet, sier Geir Wenberg i Wenberg invest.

På Jakobsbakken skal du kunne oppleve unike naturopplevelser gjennom leirskole, kurs og konferanser. Det er lite sengeplasser i Sulitjelma. Et tilbud av denne typen vil være kjærkomment for hele Sulissamfunnet.

Sårbart miljø

– Vi er i gang med en omfattende rehabilitering av det gamle kontorbrakka «Fira». Utvendig skal bygget tilbakeføres så nært sin opprinnelige form fra 1956-utgaven som mulig, sier Mona Mosti.

– Området her oppe er underlagt en reguleringsplan med verneelementer. Dette må alle aktører på Jakobsbakken forholde seg til. Vi er i dialog med både Fauske kommune og Nordland fylkeskommune for å best mulig kunne ta hensyn til det sårbare miljøet på Bakken, sier Mosti

Fira fikk Fjellfarer eiendom kjøpt av Elkem Salten hytteforening. Vi er glade for at både hytteforeningen og ledelsen hos Elkem har tro på prosjektet, og ønsker at vi skal lykkes med etableringen.

Innvendig vil bygget få topp moderne fasiliteter med to lyse, flotte leiligheter. I kjelleretasjen vil det blant annet bli badstue, smørebod samt treningsrom utformet av Sulis-vennene Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug.

Sterkt lag

Denne uka var teamet bak satsingen på Jakobsbakken vært samlet til befaring i «Fira». Fjellfarer har, i tillegg til Wenberg Invest og Eidissen Consult, også fått med seg Fred Gunnar Johansen fra Gode byggeråd AS og Stein Rune Fjærvoll, bedriftsrådgiver i Næringsutvikling AS, Bodø.

– Stein Rune er medeier og styreleder i Fjellfarer eiendom. Han er helt uvurdelig for oss i etableringsfasen, sier Mona Mosti.

Benn Eidissen fikk Fred Gunnar Johansen med ombord. Med sin kompetanse på byggsiden er også han en viktig aktør i dette prosjektet.

– Fred Gunnar har på en meget rask og effektiv måte skaffet seg oversikt over alle nødvendige forhold som må på plass for å komme i gang med ombygging og restaurering av prosjektet vårt. Hans innsats er helt avgjørende for å holde eiernes tidsplan, sier Geir Wenberg.

Kommentarer til denne saken