Gå til sidens hovedinnhold

Strømsjokk som bestilt

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen snakker ikke sant om strømprisen. På den enes siden står industrien, forbrukerne og Sp som advarer mot å eksportere strøm ut av landet. På motsatt står kabel-tilhengerne. Og som vanlig sitter hele nesten hele Stortinget stille og lar strømprisen fly i taket.

Allerede er strømprisen i sør 3–4 ganger høyere enn normalt. Her nord er det ikke like ille takket være at det ikke finnes nok ledninger ut av landsdelen. Akkurat det vil nok ikke vare veldig mange år. Såkalt innestengt kraft, er alle på jakt etter. Og i nord har vi mye kraft tilgjengelig som ikke nødvendigvis må brukes her oppe. Og helst burde den innestengte krafta blitt eksportert ut av landet til en langt høyere pris enn det nordlendinger betaler.

Det man vet om strømkabler er at lønnsomheten ligger i at kabler mellom Norge og Europa løfter strømprisen opp – i Norge. Norske forbrukere og norsk industri er slik sett de som skal sørge for at kablene øker inntjeningen hos kraftselskapene som produserer strømmen. NVE har også regnet ut at dette er samfunnsøkonomisk lønnsom.

Tilhengerne av kablene bruker mye tid på å fortelle at nye utenlandskabler er noe vi trenger. For det kan jo komme tørrere tider også her til lands. I tørrår kan vi da få tilført energi fra våre nærmeste europeiske naboland. Problemet er bare at strøm i Europa betales det så uendelig mye mer for enn her hjemme.

Et annet problem er at det vi skal ta inn i all hovedsak vil være vindkraft. Og når det ikke blåser, fyker prisene til vært uansett kabel eller ikke. Men det vil altså bli mye verre om kablene ikke var der, hevder tilhengerne. Det man trygt kan slå fast er at storting og regjering fullstendig har mistet tråden i kraftpolitikken. Ikke helt ulikt det som skjedde med bompenger på veier og vindkraftutbyggingen. Politikerne halser etter. Først når problemet har eksplodert med sinte innbyggere, innser rikspolitikerne at helt andre enn dem har tatt rattet og gasspedalen.

For oss er det i vinter bare å putte isolasjon i veggene, kjøpe ved og håpe det beste. Magasinfyllingen er rekordlav. Ikke vår skyld sier kraftprodusentene og nekter or å ha solgt ekstra mye vann ekstra dyrt i sommer. Og framtiden synes enda mer skremmende. Energibehov i Norge er beregnet til 70–80 TWH. Det er 30–40 prosent mer enn vi bruker i dag. Spennet mellom hva vi produserer av ren grønn kraft og hva vi forbruker, blir enormt.

Litt av alternativene ligger rett foran snuten vår. Kraftselskapene burde fått et nytt skatteregi for å investere i modernisering og Norge burde ha en plan for atomkraft.

Vi har ingen av delene – bare utsikter til en galopperende strømpris.

Kommentarer til denne saken