Gå til sidens hovedinnhold

Strømprisen har nådd bunnen

Artikkelen er over 2 år gammel

Billigst så langt i år, men dette er det nye snittnivået, mener ekspert.

(Nettavisen): Søndag lå kraftprisene på det laveste nivået så langt i år. I Midt-Norge og Nord-Norge var prisen 45 øre per kilowattime, 0,7 øre mer i de andre norske regionene. Dette etterfølger en relativt lang periode med strømpriser på rundt 50-60-øre kilowattimen.

Kraftprisen er imidlertid fortsatt høy sammenlignet med samme periode i fjor. 11. febuar 2018 betalte vi rundt 28-29 øre per kilowattime, som altså betyr at kraftprisen selv med årets laveste sats ligger 50 prosent høyere enn i fjor.

Analysesjef Tore Reier Lilleholdt i energianalyseselskapet Wattsight forklarer:

- Mentaliteten har snudd litt. Sluttkundeselkapene hadde litt panikk og skrudde opp prisene kraftig. Nå er det meldt mildvær og det er kommet mer nedbør. Da kommer iilsigene i vannmagasinene opp litt, og så er det produsentene som får litt panikk, og da presses prisene litt ned. Det er helt vanlige konkurransemekanismer, der lavere forbruk presser prisene ned.

Ifølge Lilleholdt overdriver markedet en smule, men hensyntar at det er prognoser på temperaturer 5-6 grader ver normalen. Kraftprisene er imidlertid fortsatt høye, og vil forbli det, understreker han:

- Det er fortsatt veldig høyt nivå. Vi fikk litt vind i helga. Det er denne volatiliteten som påvirker prisene: med mer vind og mildt vær, faller prisene noe, og så stiger de igjen når det er tørt og kaldt.

40-50 øre ut året?

Lite nedbør i desember og januar gjør sitt til å holde kraftprisene oppe. Og selv om det er svingninger, også nedover, for kullprisen, er nivået stadig høyt, bemerker Lilleholdt.

- Vi forventer nå en kraftpris på 40-50 øre gjennom hele året, blant annet fordi det er lite produksjon fra vannkraftsiden. Det blir samme nivå som i fjor, og vi må forvente at disse prisene har kommet for å bli. Det er ikke en ekstrem vinter i år, men når det er for kaldt, er det for lite kraftproduksjon.

De planlagte nye kablene vil utjevne prisene i forhold til Europa, og stabilisere dem på et nytt, høyt nivå, mener analytikeren.

Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting Group, støtter analysen:

- Kontraktene i markedet fram til mai ligger på 47-48 Euro, som tilsvarer dette nivået. Så rundt 40 øre framover er realistisk. Og det er uavhengig av hydrologi-situasjonen (vannkraften, red. anm.), fordi CO2-prisene har stabilisert seg på et nytt høyt nivå.

Kommentarer til denne saken