Gå til sidens hovedinnhold

Støtter ditt røverkjøp arbeidskriminalitet?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du trenger ikke sekser i matte for å skjønne at alt ikke er på stell når timelønnen som faktureres for malerarbeid er 260 kroner timen når det også skal påregnes moms og arbeidsgiveravgift. Det er et røverkjøp i ordets verste forstand, og det har større konsekvenser enn man kanskje tenker over i første omgang.

Ifølge Skatteetaten er det mange aktive såkalte håndverkere som reiser rundt og tilbyr sine tjenester nå på våren og sommeren når vedlikehold av hus og hagearbeid har høysesong. De vil ofte ha forskuddsbetaling og pengene skal betales kontant. NHO advarer mot å bruke denne typen håndverkere uten å sjekke nøyere.

Dette er blant de tingene du som privatperson kan sjekke: Undersøk virksomhetens historikk. Be om dokumentasjon av lønns- og arbeidsvilkår. Kontroller opplysninger mot Brønnøysund-registeret. Be om skatteattest. Sjekk referanser på tidligere utført arbeid. Når privatpersoner og firmaer ikke betaler pliktige skatter og avgifter, er det svart arbeid.

Svart arbeid påvirker hele samfunnet negativt. Hvert år går det offentlige glipp av milliardbeløp på grunn av arbeidslivskriminalitet, ifølge Skatteetaten. Dette er skattepenger vi kunne brukt på skoler, sykehjem og veier. Og dette er penger som heller burde anvendes på bedrifter som bygger opp lokalsamfunnene med arbeidsplasser og god kompetanse.

I tillegg kan det bli et stort problem for den som velger å jobbe svart med manglende rettigheter og ofte dårlig betaling. Kjøper du varer eller tjenester svart, gjør du det samtidig vanskelig for de seriøse bedriftene som velger å drive hvitt. Hvis de som driver hvitt ikke klarer å konkurrere med de som driver svart, kan konsekvensen bli at bedrifter går konkurs og at ansatte mister jobben. NHO Nordland deltar i det regionale og nasjonale samarbeid mot svart økonomi og støtter (SMSØ) “Handle-hvitt”-kampanjen.

Offentlig sektor – stat, fylker og kommuner – kjøper varer og tjenester for om lag 500 milliarder kroner i året. Dermed har de makt til å begrense og ofte sette en stopper for mange av de kriminelle aktørene. Slik kriminalitet får konsekvenser for hver enkelt arbeidstaker som kan miste jobben i konkurranse mot kriminelle, og for den lille håndverksbedriften på hjørnet som ikke får oppdrag.

Dette betyr også at det offentlige må stille relevante krav og sjekke langt mer enn laveste pris. Offentlige innkjøpere har enkel tilgang til sanntidsinformasjon digitalt for å kontrollere at leverandører til det offentlige faktisk betaler skatt og merverdiavgift. NHO har gjennom SMSØ utarbeidet 10 strategiske grep for å hindre svart økonomi i offentlig sektor.

Bedrifter må også passe på. I 2019 lanserte derfor NHO et e-læringsverktøy for bedrifter, med åtte praktiske råd og prinsipper for bedriftenes innkjøpsvirksomhet, som fremdeles er aktuelle den dag i dag. Dette er viktig for å være bedre rustet til å identifisere og velge bort useriøse aktører.

I idretten er vi opptatt av konkurranse på like vilkår, ikke doping og juks. Slik er det også i arbeidslivet. Det sikrer også gode og trygge arbeidsplasser, med ordnede forhold og rettigheter for arbeidstakerne som for eksempel pensjon, sykepenger og forsikring.

Seriøse bedrifter skaper igjen verdier til fellesskapet, og det er det vi trenger for å ha gode lokalsamfunn!

Kommentarer til denne saken