Gullet i fjor kom etter en uvirkelig sterk sesong. Årets gull er poengmessig mindre suverent, men på mange andre parametere enda sterkere. Min påstand er at årets prestasjon er større og mer imponerende enn fjorårets.

Hovedargumentet for en slik påstand ligger i det opplagte og det som alle har snakket om helt siden januar: Glimt gikk inn i årets sesong uten de tre fantastiske målpoeng – plukkerne Zinkernagel, Junker og Hauge.

Det faktum at disse tre forlot gullklubben var da også hovedgrunnen til at mange eksperter og forståsegpåere utelukket en ny gullsesong for Glimt i vurderingene før seriestarten. Også undertegnede var såpass pessimistisk at jeg ikke trodde på mer enn sølv i år, og jeg ville selvfølgelig vært svært godt fornøyd med et slikt resultat. To sølv og ett gull på tre år er jo uansett en fantastisk sterk prestasjon.

Men jeg tok heldigvis feil!

Glimt gjorde min spådom om sølv til skamme, og nå vet vi at klubben er kommet i det eksklusive selskap av klubber som har vunnet to seriegull på rad.

I min vurdering av Glimts sjanser i år lå også en overvurdering av hva de andre klubbene hadde lært av Glimts fantastiske 2020 – sesong. Jeg følte meg ganske sikker på at størrelser som for eksempel Rosenborg innså at de måtte trene mye mer og mer intenst, øke tempoet og skjerpe presisjonen betraktelig.

Men i stedet har det virket som om flere klubber, med hederlige unntak i Molde og Viking, ikke helt hadde skjønt hva det var som traff dem i fjor. Respekten for Glimt har selvsagt vært der, men ikke i en så stor grad at klubbene tok grep for å innhente forspranget.

Dermed har bodøklubben fått lov til å fortsette i nøyaktig samme stil, men med nye spillere, og kun i få kamper møtt tøffere motstand enn i fjor.

Bemerkelsesverdig, men tusen takk!

Suksess til tross for fraværet av de tre nevnte målpoengjegerne, er én grunn til å se på årets prestasjon som større enn fjorårets. En annen grunn er at Glimt i større grad enn i fjor har hatt mange skader på sentrale spillere. Normalt ville fravær av Ulrik Saltnes og Patrick Berg ført til store problemer, men ikke for Knutsens Glimt.

Men en tredje grunn er hva Glimt har fått til i Europa. Laget har hatt et kampprogram i høst som har vært nesten umenneskelig hardt. Etter tøffe europacupkamper torsdager har Glimt fulgt opp med sterke prestasjoner i serien søndagene etterpå. Åge Hareide sa i sommer at Glimts europaeventyr fort kunne bli en fordel for de andre lagene som jaktet seriegullet i Norge. I utgangspunktet er jo det en forståelig argumentasjon – hadde det handlet om andre lag enn Glimt.

Bodø/Glimt er virkelig en sjelden sterk suksess i norsk fotball, og vi som er glade i klubben vet jo at vi lever i ei tid vi kommer til å huske resten av livet. Jeg unner alle i og rundt A – laget en god og energigivende ferie i noen uker, men kan ikke la være å begynne å tenke på hvordan 2022 – sesongen blir.

Og før serien starter skal det jo sannelig spilles europacup. Det er nesten fornuftsstridig. Men bare nesten.