Hun skulle blitt vernepleier, men det ble opera i verdensklasse

Lise Davidsen regnes som en av de mest framgangsrike og beste kvinnelige operasangere i Norge nå. Fredag synger hun hovedrolle i "Adriane aux Naxos i Stormen.

Lise Davidsen regnes som en av de mest framgangsrike og beste kvinnelige operasangere i Norge nå. Fredag synger hun hovedrolle i "Adriane aux Naxos i Stormen.

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag og søndag kan alle som vil og som får plass i Stormen få høre Lise Davidsen (29), med en stemme og et operasanger-talent som sjefen i Den Norske Opera sier han aldri har hørt maken til.

DEL

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (Noso) skal ha premiere i Bodø fredag på operaen «Adriane auf Naxox». Som så mange operaer i den mer morsomme retningen er det mye tull og fjas og forviklinger i handlinga, men sangene i den er flotte og en stor musikkopplevelse er nær sagt garantert.

Musikken er av østerrikske Richard Strauss – en av flere komponister med det etternavnet som er kjent for sin fengende wiener-musikk. Ingen kan ha vært på det minste kanalbesøk innom nyttårskonserten på nrk1 første nyttårsdag uten å ha hørt musikk av en med etternavnet Strauss.

Massevis av konkurranseseire

Og på toppen av det hele altså Lise Davidsen, som for et drøyt tiår siden var ei ungjente fra Stokke i Vestfold som hadde tenkt å bli vernepleier, før operaen tok henne under sine vinger. Det førte henne rett til himmels som en av de største og beste og mest dyktige og framgangsrike yngre norske kvinnelige sangerne som har vært.

Stemmen er en verdensstjernes og førstepremiene i internasjonale solistkonkurranser har vært mange. «En ny Kirsten Flagstad» sier noen, og ærverdige The Times i London skrev i en anmeldelse noe slikt som at hun har «en heftig stemme med vakker glans».  Det er store ord fra den kanten.

Hun er et av de største vokaltalentene jeg noen gang har hørt, har operasjef Per Boye Hansen i Den Norske Opera & Ballett sagt om henne.

Satire over kulturlivet
Ariadne auf Naxos er en opera om å sette opp en opera. Den er en satirisk behandling av kulturlivet, og er sånn sett en komedie. Pengesterke mennesker som vil smykke seg med finere kunst, men som frykter at høykultur er kjedelig. Konflikten mellom kunstnerisk integritet og betaling. 

Ariadne auf Naxos er hundre år gammel, men mye virker likevel velkjent. Møtet mellom tragedie og komedie, karakteriserer også stykket i seg selv. Det er mye å le av, men alvoret er likevel til stede hele veien.

Sterke solister
Publikum kan se fram til en fullscenisk opera med hele 14 solister. Foruten Lise Davidsen er det flere utøvere som er kjente for det nordnorske operainteresserte publikum. Adrian Angelico synger rollen som komponisten. Thomas Ruud spiller Bacchus og skuespiller Nils Johnson spiller hovmesteren. Stykket har et 1920-talls Art Deco inspirert visuelt uttrykk, og vi får se dukker på scenen, skapt av den internasjonale dukketeater-duoen Wakka Wakka som har samarbeidet med Figurteteret i Nordland i Stamsund.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken