Stormen bibliotek er kåret til Årets bibliotek i Norge, og omtales som et fyrtårn for Bodø og regionen.

Stormen bibliotek får den høythengende prisen i skarp konkurranse med Longyearbyen folkebibliotek og Deichman Stovner, som alle er representanter for god by- og stedsutvikling.

– Jeg kan huske at vi drømte om å få prisen som Årets bibliotek da vi åpnet for fire år siden. Dette er en pris som folk flest kanskje ikke kjenner, men for oss er dette på linje med en Oscar, sier leder ved Stormen bibliotek, Trud Berg.

Som likevel ikke tok helt av under utdelingen i Oslo torsdag ettermiddag.

– Nei, det ble ingen gallakjole. I god bibliotekånd holdt jeg meg til helt vanlige jobbeklær, smiler Berg.

Het kandidat

Stormen bibliotek har siden åpningen for fire år siden vært en het kandidat for den gjeveste prisen et bibliotek kan få. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Reinert Mithassel ved Biblo Tøyen torsdag ettermiddag.

– Stormen er et kulturkvartal, der samarbeid med eksterne aktører var tenkt på allerede fra begynnelsen av. Dette har de tatt på høyeste alvor, og har en egen koordinator som planlegger, utvikler og gjennomfører arrangement, sier Norsk Bibliotekforenings leder Mariann Schjeide i en pressemelding.

Biblioteket har økt besøkstallet sitt med det tredobbelte siden åpningen!

– Stormen bibliotek har nå over 400.000 besøkende hvert

år. Det gamle biblioteket hadde 125.000 besøkende. Vi er en publikumssuksess, og vi fikk mange rosende ord. Vi blir betegnet som et fyrtårn for Bodø og resten av regionen. Dette er en pris til alle de ansatte, samarbeidspartnerne våre og publikum. Den er til oss alle. Men klart, vi som jobber i biblioteket ser på det som en voldsom anerkjennelse.

Berg har ikke tenkt å hvile lenge på laurbærene.

Ny strategiplan

– Nei, nå skal vi sette i gang jobben med ny strategiplan. Vi har hatt mye fokus på å bli en møteplass for hele Bodø og det har vi klart. Vi har 600 arrangementer hvert år. Det har gått på bekostning av selve boka. Nå skal vi ta ett steg tilbake og ha som målsetting at enda flere faktisk låner med seg en bok etter at de har vært på besøk hos oss.

Det kom inn 50 forslag på 28 ulike bibliotek, og tre nominerte er plukket ut.

Juryen har bestått av:

– Sven Egil Omdal, journalist og samfunnsdebattant

– Mette Møller, generalsekretær i Forfatterforeningen

– Runar Gudnason, musiker, vokalist i Side Brok

– Reinert Mithassel, Biblo Tøyen, fjorårets vinner

– Mariann Schjeide, leder av Norsk bibliotekforening