Gå til sidens hovedinnhold

Stor redningsaksjon ved fjelltopp i Nord-Sverige

Artikkelen er over 1 år gammel

I morgentimene onsdag pågår det en redningsaksjon på Kebnekaise i Nord-Sverige. Dårlig vær i området gjør aksjonen utfordrende.

Svensk fjellredningstjeneste fikk tirsdag kveld melding om en sterkt nedkjølt mann på Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell. Det melder SVT.

Han hadde besteget fjelltoppen sammen med en gruppe personer, men hadde på i løpet av turen blitt sterk preget av kulden. Det hele endte med at gruppa måtte ta seg inn på en hytte nær sørtoppen av fjellet for å prøve å holde mannens kroppstemperatur ved like.

Tåke

Fjellredningstjenesten har måtte gi opp forsøk på å komme seg til hytta grunnet tåke i området.

– Det er ikke mulig å fly opp med helikopter nå, så vi holder tett kontakt med menneskene i selskapet for å se om mannens tilstand har blitt bedre. Mye handler om hvorvidt han får opp varmen nå som de er innendørs, sa Mats Andersson, RLC-offiser ved politiregion Nord, til TT i går.

Topphytta mannskapet befinner seg på er motstandsdyktig mot vær og vind, men mangler oppvarming. Mannen mottar nå hjelp fra gruppa han har med seg, men SOS Alarm vurderer tilstanden hans slik at det trengs medisinsk behandling.

Én kilometer unna

Et ambulansehelikopter har også forsøkt å komme mannen til unnsetning, men måtte snu grunnet været i området, melder SR P4 Norrbotten. Som følge av skumring og været i området, avventet fjellredningstjenesten videre innsats for å komme seg til fjellhytta, opplyser politiet til SVT. Aksjonen vil fortsette i morgentimene i dag.

– Mennene fra fjellredningstjenesten ligger nå én kilometer unna topphytta. Halve avstanden kan man tilbakelegge med firhjuling, men på den siste biten må man ta bena fatt, sier Mats Andersson til TT.

Kommentarer til denne saken