– Når en mangelsituasjon oppstår gjør apotekene alt de kan for å hjelpe pasientene, forsikrer Apotekforeningen i en pressemelding.

Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere.

– Ved legemiddelmangel er det oftest på apoteket pasientene først blir gjort oppmerksom på en mangelsituasjon. Apotekansatte gjør derfor en veldig viktig jobb i å forklare situasjonen, trygge pasienten, og forsøke å praktisk løse problemet på best mulig måte for pasienten, sier Oddbjørn Tysnes, direktør for næringspolitikk.

Blant dem som strekker seg ekstra langt er Chris Jacobs, og hans ansatte på Apotek 1 i Asker. For å redusere ulempen for pasienter som opplever medisinmangel, saumfarer de vareregistre og lagerstatus for å oppdrive legemidler.

– Vi bestiller legemidler fra andre apotek som har legemiddelet inne. I et tilfelle bestilte vi et livsviktig legemiddel fra et apotek i Bodø. Fordi det er kaldt ute må legemiddelet pakkes på en spesiell måte slik at det ikke utsettes for frost. Siden jeg må dekke fraktkostnaden taper apoteket penger på å selge den medisinen. Men vi bryr oss om kundene og da må vi av og til strekke oss litt lenger, sier Jacobs som er daglig leder i pressemeldingen.

De fleste legemidlene som mangler, er til behandling av voksne, deriblant innsovningsmedikamentet Imovane og den beroligende medisinen Sobril.

Men i det siste har apotekene også opplevd at de mangler medisiner til barn, deriblant EpiPen Jr., som brukes til akutt behandling av alvorlige allergiske reaksjoner.

– Barn kan ikke bruke EpiPen for voksne og mangel på disse kan derfor være svært alvorlig dersom en allergisituasjon oppstår. Nå har vi fått inn Emerade som kan gis til barn, men da må vi kontakte lege for å få lov til å bytte til det preparatet, forteller Jacobs.