Gå til sidens hovedinnhold

Stolthet og identitet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lørdag fikk vi vite at regjeringen Solberg har blitt enig om å gi startbevilgningen til SKREI-prosjektet i Storvågan. Den gode budbringeren var Stovner-mannen og vår iherdige kulturminister Abid Raja fra Venstre. Prosjektet har hatt besøk av statsminister, finansministre, kommunalminister, klima- og miljøministre og flere kulturministre fra de to regjeringene de siste sju årene. Alle har gitt positiv tilbakemelding på hva prosjektet har ambisjon om å få til.

Abid Raja besøkte SKREI-prosjektet sommeren 2020, og vi som var til stede så at han ble grepet av fortellingen – den fortellingen som prosjektet skal formidle. Fortellingen om havet, fisken, folket, slitet, døden på havet, væreierne, fiskeriforvaltningen og de enorme verdiene som sjømatsektoren langs Norges kyst bidrar med hver dag, og har bidratt med siden 1000-tallet. Vi som har fulgt prosjektet i Vågan møtte en sentral politiker som synlig ble like beveget av fortellingen om vår felles historie, som vi som bor her. Eller, vi blir antakelig mest beveget over at fortellingen ikke har blitt fortalt, ikke fortalt i den historiegodkjente fortellingen om nasjonen, i våre lærebøker.

Da Bodø-Glimt vant Cupfinalen i 1975, ble alle nordlendinger stolte. Det samme skjedde da TIL gjentok bragden 11 år senere; det gjorde noe for identiteten og stoltheten til oss fra nord. Regjeringen Solbergs fokus på havet som binder nasjonen sammen, og lanseringen av nye sedler som viser oss heltene fra fortellingen om nasjonen Norge, er også viktige brikker i fortellingen om oss som er Norge, om alle de som har vært før oss, og som vi kan hente vår identitet fra! Det gir oss stolthet for at vi er med på noe, noe som er større enn oss selv. Det peker også framover på hva vi må satse på å leve av i framtiden!

Museumsmeldingen som kom i mars i år, sier at det skal satses ekstra på kystkulturen og kysthistorien framover. Fortellingen om fiskeriene og havbruket langs kysten, og Lofotfisket som det viktigste fisket gjennom tusenåret, som årlig har samlet befolkningen langs Norges kyst fra Kristiansand til Kirkenes, fra Bergen til Berlevåg, fra Trondhjem til Tromsø – i Lofoten. Denne fortellingen startet med vikingene som tok med seg tørrfisk på sine ferder, og fikk i gang handel med norske varer som verden utenfor så god bruk for, den fortsetter med hanseater som i mange hundre år kontrollerte eksporten av fisken ut av Norge, og de nordnorske rikmennene som eide jektene, som seilte langs kysten til Bergen med rødbrune seil. Hurtigruten kom, og er viktig for å binde sammen kysten og frakte folk og varer! Da den kom, tok det plutselig bare dager å få varer sendt mellom kystbyene, og kun en uke å sende brev mellom nord og sør – ikke måneder.

SKREI-sentret skal formidle den historien som gjør alle nordlendinger stolte over å være fra nord – alle langs kysten stolte av å være en kystborger – som skaper mye av nasjonens verdier i dag, og har gjort det i over 1000 år! SKREI-prosjektet har blitt utviklet av Stiftelsen Museum Nord som sikrer en faglig tyngde i fortellingen. Prosjektet støttes av fiskerinæring, Råfisklaget, kystlag, museer, stiftelser, reiselivsnæring og mange entusiastiske bedrifter og enkeltpersoner, og ble lansert for næringslivet i hele Nord-Norge på Agenda Nord-Norge sin samling i 2018.

Vi er sikre på at et samlet Nord-Norge gleder seg over at SKREI-prosjektet nå kan gå i gang med å bygge. LPOs arkitekter har hentet inspirasjon fra skreien sin ørestein – skreiens ferdsskriver. Bygningen skal også inneholde magasiner som endelig vil gjøre det mulig å arkivfaglig ta vare på umistelige historiske gjenstander funnet i hele midtre Hålogaland. Alt skal bindes sammen der hvor Nord-Norges første by, Vágar, lå; hvor tingstedet Bruberget lå; hvor hele Nord-Norge måtte samles for å drive tørrfiskhandel med hanseatene; hvor Lofotens største fiskevær var fram til 1890-tallet, hvor den røde tråden kan samles i fortellingen om kystens befolkning – samlet i SKREI-sentret.

Det er bare å slutte seg til en av de mange feiringstekstene som kom på sosiale medier da nyheten om bevilgning kom lørdag: «Hipp hipp hurra!!! For de utrettelige folkan i Museum Nord og alle deres støttespillere som forteller historiene som formet kysten og landet – og nå skal endelig historia om lofotfisket også få sitt formidlingssenter – 162 Mill til SKREI Lofoten over statsbudsjettet!»

Vi feirer sammen med et tverrpolitisk Vågan kommunestyre og et tverrpolitisk Nordland fylkesting at vi har en regjering som vil, og som prioriterer fortellingen om Norge. De titusenvis av feskarbønder langs kysten, og høvedsmennene fra de hundrevis av steder som ligger langs hele norskekysten, er en viktig del av norsk historie.

Gi oss en kyststatsminister og en kystkulturminister i fire nye år, stem rett ved årets stortingsvalg!

Kommentarer til denne saken