Tirsdag sendte Værøy kommune ut et varsel om at de stenger av vannet på østsiden av øya mellom torsdag 7. september klokken 23:00 og fram til 8. september klokken 06:00. De understreker også at tidspunktene er et estimat, og at de gir beskjed dersom det forekommer endringer.

Når kranene skrus på igjen, har kommunen en liste med oppfordringer til husstandene.

Gjør dette i forkant

I en pressemelding fra Værøy kommune, lister de opp flere punker med hva du kan og bør gjøre før vannet stenges.

De skriver blant annet at man bør fylle opp vann i drikkeflasker og bøtter på forhånd, i tillegg til å ha klart Antibac og våtservietter hvis det skulle vær nødvendig. Den siste anbefalingen er å stenge innvendig hovedstoppekran til boligen/eiendommen dersom det er mulig. Dette for å minske faren for partikler i vannet i etterkant av stengingen.

Under rensingen av hovedledningen må alle vannkraner være stengt, det gjør at sanitærutstyr forblir uskadd. Du kan gå på do, men da anbefaler kommunen at du skyller ned med vann fra bøtte, og ikke trekker ned.

Sjekk ut dette i etterkant

Så snart vannet er tilbake, er oppfordringen fra kommunen å åpne kranen med kaldt vann for å slippe ut luft og spyle ut partikler. Helst kranen som er nærmest vanninntaket til boligen din.

Skulle vannet i kranen mot formodning fortsatt være brunt etter en time, skal du kontakte kommunen.

Er det mye partikler i vannet bør du også unngå å trekke ned. Da kan toalettet bli stående og renne kontinuerlig fordi du får partikler/grums i toalettsisternen.

Om vannet fortsatt er brunt, bør du heller ikke tappe varmt vann. Gjør du det kan det havne grums i varmtvannstanken.

Det siste rådet er at du ikke setter på en hvit klesvask hvis vannet fortsatt er brunt.