I år kom det inn nesten 600 forslag, fordelt på 140 forskjellige navn, da juryen ba folket i Nordland om hjelp til å finne gode kandidater til hedersprisen Årets Nordlending.

Ti kandidater ble offentliggjort 24. november – og siden har stemmene strømmet inn. Til nå har det kommet inn over 6000 stemmer fra folk.

Du kan stemme på din favoritt via skjemaet du finner nederst i saken. Du kan også sende inn din stemme på e-post til nordlending@an.no.

Og nå nærmer fristen for å stemme seg. Fristen er satt til onsdag 8. desember kl. 10.00. Deretter vil juryen gå i gang med den avsluttende fasen der en vinner skal kåres.

– Det er virkelig artig å se at det er et så stort engasjement rundt denne kåring. Så langt har det kommet inn over 6000 stemmer, noe som er veldig bra. Vi håper på enda flere før fristen går ut. Ingenting er avgjort, sier distriktsredaktør Vibeke Madsen i NRK Nordland.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland, NHO Nordland-direktør Daniel Bjarmann-Simonsen og Gro Bergrabb, direktør i Nordland Musikkfestuke utgjør resten av juryen.

– Fantastisk at så mange har stemt allerede. Også veldig positivt å se at alle de nominerte høster mange stemmer. Kåringen er fortsatt helt åpen, så her gjelder det å stå på med stemmer og begrunnelser helt fram til fristen, sier Hanssen.

Vinneren av Årets Nordlending 2021 offentliggjøres før jul. Overrekkelsen av prisen vil streames direkte på nettsidene til Avisa Nordland og NRK Nordland.

Vi har samlet noen av begrunnelsene som har kommet inn på de ulike kandidatene:

Halvar Ellingsen, Sortland

 • Han setter Vesterålen og Nord-Norge på kartet blant tusenvis av matglade mennesker rundt om i verden. Og fordi han er en jordnær, knakenes god kar som gjør noe positivt for hele regionen. Flere burde være som Halvar! Han tør å satse. Og han er en skikkelig bra fyr.

 • Han har virkelig jobbet for å være der han er i dag. Skapt arbeidsplasser i nærmiljøet. Bruker av lokale matprodusenter, som igjen er arbeidsplasser i nærmiljøet. Han er et godt eksempel for framtidige gründere.

 • Halvar er i seg selv ekte vare og har gjort en fantastisk innsats for sitt eget konsept Kvitnes gård. Han setter Nord-Norge, matkultur og alt det Nord-Norge har å by på kartet.

Jenny Myklebust og Catrine Hole, Nesna

 • Disse to har stått i bresjen for en bevegelse som har fått helt konkret betydning for utdanningspolitikken og distriktspolitikken i hele Norge. De har som frontfigurer i folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland satt Nordland, Helgeland og Nesna på kartet på en helt utrolig måte. De har stått for saklighet og faglighet, og de har vist en utrettelig vilje til å gå på for saken på nytt og på nytt.

 • En fantastisk innsats av disse to og hele folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland. En av de største prestasjonene i norsk og nordnorsk historie noensinne.

 • De har lagt ned et enormt arbeid, som har sikret at framtidig utdanning på Helgeland muliggjøres. Ikke bare viktig for Nesna, men hele Helgelands-regionen, spesielt mht. lærermangel.

Sten Magne Engen, Hadsel

 • Uten hans iherdige innsats over mange år ville ikke hurtigrutemuseet på Stokmarknes blitt en realitet. En svært viktig del av vår kysthistorie er med det ivaretatt og synliggjort.

 • Sten Magne Engen har jobbet i vel 20 år for å få realisert et nasjonalt museum som viser transport av personer og gods langs norskekysten. I 2021 klarte han det. Beviset finner vi på Stokmarknes, hurtigrutens fødested. Er verdig tittelen ÅRETS NORDLENDING 2021!

 • Sten Magne har jobbet så hardt i så mange år for å få til et museum for hurtigruta på dens «fødested». Det har vært mange bølgedaler og storm og «stilla» fra hurtigruteskipet «Finnmarken» ble satt på land på Stokmarknes i 1999 og til åpningen av et flott museum i august i år. Det er mange andre som har vært delaktig i denne reisen, men Sten Magne har så absolutt gått opp veien for dette museet!

Sonja Iren Johnsen, Leirfjord

 • Hun er utrolig flink til å snakke for seg, hun viser stort engasjement og smitter engasjementet lett over til andre. Hun er et godt forbilde for så veldig mange, både unge og eldre. Også fortsetter hun den gode jobben hun gjør, til tross for alle de stygge og forferdelige kommentarene og meldingene hun får.

 • Hun er noe både unge og voksne og gamle kan se opp til. Alle de som anses som ikke normal kropp sliter med seg selv, men Sonja hjelper med at hun viser at det med å være større enn andre er like normalt å være tynn og slank. Sonja er et idol og en man kan se opp til. Det er min begrunnelse. Sonja Iren Johnsen er den som fortjener å vinne!

 • En fantastisk herlig jente som deler av seg på godt og vondt. Hjertesaken hennes er utrolig viktig, derfor syns jeg hun skal vinne.

Eirik Kristoffersen, Narvik

 • Dette er en mann som hele tiden jobber for mangfold og ikke egen prestasjon. Han er rett person for sin arbeidsoppgave og viser et rett ansikt. Han ser mennesket som likeverdig og jeg tror at dette vil påvirke framtidens forsvarstjeneste i dette landet til mye av hans fortjeneste.

 • Mangfold i forsvaret er absolutt på tide, ikke bare gutter og jenter, men hele mangfoldet i menneskehetens fargespekter – og da er forsvarssjefen et godt forbilde til å vise veien til: «somewhere over the Rainbow" ...

 • Eirik Johan Kristoffersen er forbilledlig i måten han lever ut verdiene han tror på. Han setter menneskeverdet i sentrum og jobber for menneskers rettigheter hver dag. Han vil alltid gjøre alt han kan for å bli bedre, noe som gjelder for Forsvaret også.

Stina Nordine, Steigen

 • Stina Nordine er bare helt makelaus. Hun har vært veldig syk i mange MANGE år og likevel finner hun styrke og mot til å legge ut på en slik strabasiøs tur. Hun har satt organdonasjon på kartet slik at tusenvis av mennesker har tatt et standpunkt til dette og der er bare SÅ viktig! Et forbilde! Heia Stina!

 • Det er det siste året at folk flest har blitt kjent med Stina, men hun har kjempet denne kampen i mange år og til tross for mange tunge perioder har hun vist en eksepsjonell evne til å kjempe videre med godt humør (noe varierende selvfølgelig) og stå-på-vilje.

 • Organdonasjon er et veldig viktig tema som stadig krever oppmerksomhet og informasjonskampanjer for å nå ut til befolkningen, kanskje spesielt etter nye regler rundt donasjon ble innført og mange trakk seg som donorer på grunn av manglende informasjon og skepsis rundt nye regler. Jeg har et familiemedlem som står i kø og venter på den riktige organdonoren – en viktig sak for min familie og veldig mange andre! Stinas reise gjennom Norge var inspirerende og fikk oppmerksomhet i media, en viktig del av å spre interesse og informasjon i samfunnet. Informasjon om både om pasientene, menneskene, som står i kø for å få et organ, og om ordningen organdonasjon.

Ingebjørn Bleidvin, Hadsel

 • I tillegg til en vanlig hektisk hverdag som fastlege, så finner han opp og følger opp et system som hele landet vårt drar nytte av i en veldig preget hverdag med covid. Utenom det så fortjener Ingebjørn en pris ene og alene fordi han er kommuneoverlege som står fram som trygg og rolig, og får fram all nødvendig informasjon på en særdeles god måte i denne hverdagen vi har havnet i, han har en formidlingsevne uten like.

 • En lege med blikk for samfunnet. Systemet har uten tvil vært et viktig verktøy for å begrense smitte.

 • I en vanskelig tid og situasjon har han bidratt til å gjøre hverdagen for våre helsearbeidere litt enklere og han har selv gjort en fremragende jobb med koronahåndtering i Hadsel.

Isak Dreyer, Bodø

 • Artig at en som e sterk på grunn av hardt og tungt arbeid danket ut dem som bygger muskler på treningsstudio! En tvers igjennom trivelig og dyktig kar.

 • Utrolig inspirerende å se en ung mann/gutt, som tør å være helt seg selv, og som var så rolig og sterk! Et forbilde for unge gutter!

 • Han viste i sin opptreden hva man kan oppnå med det som kan kalles ren nordnorsk mentalitet. Altså en jordnær, stoisk og uhøytidelig væremåte og uten pokaler, glitter og glamour for å bevise suverenitet.

Kjetil Knutsen, Bodø

 • Ingen kan promotere Bodø og Nordland ute i verden på samme måte som Bodø/Glimt har gjort de siste årene. I front for utviklingen står KK. En selvskreven vinner, spesielt med tanke på prestasjonene levert på den internasjonale scenen.

 • Å få til det som Knutsen har fått til med Bodø Glimt er bare rett og slett imponerende. Sølv i 2019, Gull 2020 og nå kan det gå mot gull i 2021 også. Herlig at han framstår som en fokusert trener på det laget han trener, etter alt mediestyret om hvilket lag han eventuelt kommer til å trene til neste år.

 • Bodø Glimt er laget i mitt hjerte. Kjetil Knutsen har gjort en fantastisk jobb som trener for Bodø Glimt. Han har bidratt sterkt til at laget nå er et av de beste om ikke det beste laget i Norge. Laget har under hans ledelse også blitt lagt merke til internasjonalt.

Caroline Ailin, Bodø

 • Caroline har virkelig jobbet på med musikken, og har virkelig vist at hun er skikkelig god! Dua Lipa og Ellie Goulding er bare noen av mange store artister som hun har fått jobbet med. Caroline har satt Bodø på kartet, og representerer unge kvinner i en råtøff bransje som kan være veldig hard. Med hennes innsats fortjener hun så absolutt denne prisen!

 • Hun har klart å sette Norge, Bodø og Nordland på kartet internasjonalt, det fortjener hun all heder og ære for. Ikke minst inspirerer hun andre som ønsker å gjøre det samme, noe hun sikkert vil gjøre i lang tid framover. Så lenge hun løftes fram vil nok ilden tennes i flere engasjerte utøvere i tiden framover på et tverrfaglig nivå i kulturnæringa.

 • Hun er et flott forbilde, som har bevist at en kan oppnå det en brenner for, gjennom hardt arbeid, pågangsmot og vilje.