Kommunen fikk kanskje mest i hele landet: - Vi har aldri vært i nærheten

Grunn til å juble: Innbyggerne i Steigen har i likhet med ordføreren fått en god grunn til å juble over en gledelig økonomisk nyhet.

Grunn til å juble: Innbyggerne i Steigen har i likhet med ordføreren fått en god grunn til å juble over en gledelig økonomisk nyhet.

DEL

Ordfører Asle Schrøder i Steigen jubler. Robek-kommunen får en økning i frie inntekter neste år på hele 6,4 prosent.

Utvalgt: Steigen kommune har lenge jobbet for å få polutsalg i Leinesfjord. Neste år er det på plass.

Utvalgt: Steigen kommune har lenge jobbet for å få polutsalg i Leinesfjord. Neste år er det på plass. Foto:

- Prosentvis er det mest i Nordland, kanskje også i hele landet. Vi har aldri tidligere vært i nærheten av en slik økning, bare opplevd realnedgang. I dag er det stor glede på rådhuset, sier en glad Schrøder til Avisa Nordland.

I rene penger utgjør økningen hele 10,5 millioner kroner sammenlignet med 2017.

For tidlig å si

- Nå berger Steigen kanskje grendeskolene?

-Det er det altfor tidlig å si noe om. Først må administrasjonene få tid til å utarbeide budsjettforslaget for 2018. Uansett vil økningen ikke gjøre det vanskeligere å komme i mål med neste års budsjett, sier ordføreren.

- Hva er forklaringen på økningen?

-Det har vi forsøkt å finne ut av. En del skyldes nok økning i skjønnsmidler på grunn av betydelige utgifter til barnevernet, og noe at vi har økning i folketallet, svarer Schrøder.

Ikke eksportavgift

Like fornøyd er han ikke med at fiskeriministeren ikke ser ut til å ha funnet plass til innføring av eksportavgift på ubearbeidet laks, slik Stortinget vedtok i juli.

- Slik jeg leser statsbudsjettet er dette ikke tatt med i forslaget. Jeg kan love at dette er en sak vi ikke gir oss på. Hvis eksportavgiften ikke kommer på plass må det innføres arealavgift i en eller annen form. Jeg har allerede skrevet mail til flere Stortingsrepresentanter om saken. Dette er ikke akseptabelt i det hele tatt. Regjeringen er pliktig til å gjennomføre det Stortinget har vedtatt, sier Schrøder til Avisa Nordland.

Blir spist opp

Opposisjonspolitiker Fred Eliassen, Ap, betegner økningen i frie inntekter som en gladnyhet og som en gave fra oven til Steigen.

- Det kommer godt med rett etter at vi i formannskapet tidligere denne uka fikk vite at kommunen ser ut til å få et underskudd i 2017 på mellom fem og ti millioner kroner, blant annet på grunn av måten vi har bokført premieavviket på. Der forsvant de pengene. Det er en krevende at vi ikke klarer å få driften av kommunen i balanse. Den trenden må vi få snudd snarest mulig, sier Eliassen.

Artikkeltags