Fra Harpunens venner til broderiaktivist

Ordaktivist: – Nå er jeg blitt mer som en ordaktivist å regne, sier Lillian Selvik om arbeidet for å ta vare på dialekten sin.

Ordaktivist: – Nå er jeg blitt mer som en ordaktivist å regne, sier Lillian Selvik om arbeidet for å ta vare på dialekten sin.

November og desember blir som en ordaktivistturné for Lillian Selvik fra Steigen.

DEL

Den starter i Lofoten lørdag og fortsetter til Steigen, Hamarøy og Bodø,

Sist Lillian Låve Selvik var i Lofoten var det som aktivist for vågehvalfangst som leder av Harpunens venner. Greenpeace hadde lenket seg fast på en hvalskute, Selvik og hennes crew var raskt på plass med motaksjon.

- I en periode reiste jeg rundt i hele verden og aksjonerte for retten vår til å fange vågehval. Jeg er blitt drapstruet og spyttet på, fått beskjed om at jeg aldri skulle hatt lov å være mor. Det var ei heftig, men veldig  lærerik og interessant tid.

- Vi argumenterte på den tiden sammen med Høge Nord-alliansen: Get back om track, fight for real environmental issues. I dag tenker jeg: Det var så riktig. Tenk om den pengeflommen som ble brukt av Sea Shepard, Greenpeace og haugevis av andre organisasjoner hadde blitt kanalisert mot plast, sier Lillian Selvik.

Nå er 62-åringen blitt bestemor og harpunen er byttet ut med kofferter med broderier.

– Jeg oppdaget at gode, solide ord fra vår nordnorske dagligtale var på tur å forsvinne. Jeg satte meg ned med brodergarn og nål og broderte i vei. Jeg ville ikke at vår rike dialekt skulle gå i glemmeboka, sier hun.

Lillian Selvik har hatt flere utstillinger opp gjennom årene. De tre siste årene har hun fått trykt opp kalendre med utvalgte ord. De selger hun på markeder, i butikker og på forskjellige arrangementer.

Selvik driver i dag Skjelstad Kunst og Kulturgård. Låven er totalrenovert og trekker til seg turister fra hele verden.

- Steigen er langt, langt fra å være så hot, som Lofoten. Det håper jeg egentlig at Steigen aldri blir, sier hun.

Artikkeltags