Kommunen kalte inn til ekstraordinært møte i kveld. Betalinger kan bli skjøvet ut i tid

Har tillit: Ordfører Asle Schrøder (t.h.) forsikrer  at han har tillit til rådmann Torben Marstrand i Steigen.

Har tillit: Ordfører Asle Schrøder (t.h.) forsikrer at han har tillit til rådmann Torben Marstrand i Steigen.

Artikkelen er over 4 år gammel

Formannskapet i Steigen er innkalt til ekstraordinært møte i ettermiddag, mandag.

DEL

Der skal blant annet den anstrengte økonomiske situasjonen til kommunen diskuteres. Kommunen har problemer med likviditeten (betalingsevnen). Det ble i høst søkt om å få utvidet kassakreditten med 25 millioner, til 60 millioner kroner, men spørsmålet om Robek-kommunen Steigen skal få anledning til å gjøre dette, er ikke behandlet av Fylkesmannen i Nordland.

- Derfor har vi i første omgang bedt om å få en midlertidig utvidelse av kassakreditten med 10 millioner kroner.  Dette vil bli behandlet raskt. Fylkesmannen vil imidlertid ikke behandle spørsmålet om utvidelse av kassakreditten med 25 millioner før Steigen kommune har lagt fram forslag til forpliktende plan for hvordan vi skal komme oss ut av Robek-lista. Forpliktende plan skal vedtas av kommunestyret 20. januar, opplyser ordfører Asle Schrøder i Steigen til an.no.

Trenger en utvidelse

- Er det fare for at kommunalt ansatte ikke får lønn i januar dersom kassakredittlånet ikke blir utvidet?

- Nei, det er det ikke, men vi kan da komme i en situasjon der vi må skyve betalingen av en del andre regninger ut i tid. Prognosene videre ut over året tilsier at vi trenger en utvidelse av kassakreditten, sier ordføreren.

- Er dette en bekreftelse på at Steigen kommune ikke klarer seg økonomisk?

- Det er en dokumentasjon på at kommunen har hatt underskudd i flere år, noe som har medført at likviditeten har blitt anstrengt, svarer Schrøder.

Har tillit

På formannskapsmøtet vil det også bli tatt opp en sak bak lukkede dører om uttalelser professor Bjarne Jensen fra Høgskolen i Hedmark kom med om rådmann Torben Marstrand før helga.

Jensen kritiserte på et møte i Steigen at rådmannen har lagt fram et budsjettforslag for 2017 som har en underdekning på 11 millioner kroner.

– I underskuddsåret 2015 er det brukt store beløp til konsulenter og advokater. Med dette som utgangspunkt bør kommunestyret stille spørsmål om de har en rådmann med nødvendig kompetanse og evne til å styre kommunen økonomisk, mener Bjarne Jensen.

Uttalelsene har fått flere politikere i Steigen til å reagere.

-Det er politikere som går inn for sammenslåing med Bodø som står bak kravet om å diskutere uttalelsene på formannskapsmøtet. Jeg regner med at jeg på møtet som ordfører vil bli avkrevd svar på om jeg har tillit til rådmannen. Svaret er at det har jeg, sier Schrøder.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken