Gå til sidens hovedinnhold

– Hun er den eneste grunnen til at vi etablerer oss her

Artikkelen er over 5 år gammel

– Maria Almli er den eneste grunnen til at vi har etablert oss i Steigen.

Det sa rektor og professor Dag Jørund Lønning fra Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling (HLB) i Rogaland til Avisa Nordland da høgskolen åpnet egen avdeling i Steigen torsdag. Der blir forsker Maria Almli (35) fra Steigen eneste ansatte.

– Dette er den første avdelingen HLB oppretter. Det har lenge vært et mål å etablere seg i Nord-Norge. Med Maria fikk vi endelig muligheten til det. Uten henne hadde det ikke blitt noe av denne etableringen, i alle fall ikke nå. Maria er Steigen-entusiast på sin hals. Hun ønsker å være akkurat her og da ble det slik. Lokal utvikling er veldig personavhengig. Det samme er utvikling av høgskoler, sa Lønning til AN.

Stor og viktig dag

En glad og forventningsfull Maria Almli serverte mjødurtesaft etter at ordfører Asle Schrøder hadde markert åpningen ved å klippe over en fiskeline inn til Almlis kontor.

– Fiskelinen er et symbol på at fiskeriene og kystnæringene også vil bli områder HLB nå skal engasjere ser i, sa Almli på det hun betegnet som en både stor og viktig dag.

Ordfører Asle Schrøder var ikke mindre begeistret.

– Vi er utrolig stolte og glade over at HLB har valgt å legge den nye avdelingen for Nord-Norge nettopp til Steigen. Det skjer mye positivt i kommunen, sa ordføreren. Samtidig minnet han om at Steigen mistet 72 innbyggere i løpet av fjoråret.

– Mange distriktskommuner opplever samme utvikling. Derfor trenger vi den kunnskapen som Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling har, nemlig kunnskap om å skape endringer nedenfra, sa Schrøder blant annet i sin tale.

Tro er avgjørende

Maria Almli håper at den nye avdelingen kan bidra til at HLB får i gang flere prosjekter og at ildsjeler får tro på egne ideer.

– Jeg synes åpningen i dag i seg selv er et symbol på at det er mulig å få etablert arbeids- og kompetansearbeidsplasser, samt kulturnæringer, på små plasser. Det er mitt engasjement for denne kommunen, regionen og landsdelen som har gjort at jeg har klart å få min egen arbeidsplass her. Hvis man har sterk nok tro på det man vil, er det også mulig å få det til, sa Almli til AN.

Dag Jørund Lønning understreker at HLB gjennom satsingen i Steigen vil være en utviklingsaktør som sammen med private og offentlige aktører skal jobbe for å løfte regionen.

– Vi skal produsere kunnskap som vi opplever at det er et sterkt behov for, sier Lønning.

HLB ønsker også å være en motvekt mot den sentraliseringen som foregår i Norge i dag.

– Vi er en aktør som går mot strømmen. Vi etablerer oss på bygda og ser etter smådriftsfordeler der andre er ute etter det motsatte. Det tror jeg er veldig viktig, sa Lønning.

Er så velkommen

HLB-åpningen ble markert med et fagseminar i Leinesfjord. Der kom også lederen for Stortingets næringskomité, Geir Pollestad inn på både sentralisering og kommunereform.

– Det er ikke slik at dersom man slår sammen to kommuner der folk bor spredt, så får man én kommune der folk bor tett, påpekte han.

Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Noresjø, KrF, sa i sitt innlegg at det er behov for det samfunnssynet som HLB representerer.

– Dere er så hjertelig velkommen, sa Noresjø.

Kommentarer til denne saken