Her lanserer kommunen seg selv som kandidat i prestisjekonkurranse

Arbeidsgruppen viser video med bilder og lyd fra Nordland til Sylvain Pasqua, leder for European Capital of Culture i Europakommisjonen. På bildet (f.v.): Eirik Fiva, Arne Vinje, Knut Hermansen (ministerråd, Norges delegasjon til EU), Sylvain Pasqua, Nils Kristian Sørheim Nilsen (direktør, Nord-Norges Europakontor), Rolf Norås og Anne Britt Norø.

Arbeidsgruppen viser video med bilder og lyd fra Nordland til Sylvain Pasqua, leder for European Capital of Culture i Europakommisjonen. På bildet (f.v.): Eirik Fiva, Arne Vinje, Knut Hermansen (ministerråd, Norges delegasjon til EU), Sylvain Pasqua, Nils Kristian Sørheim Nilsen (direktør, Nord-Norges Europakontor), Rolf Norås og Anne Britt Norø. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Forrige uke var arbeidsgruppa for «Bodø som kulturhovedstad 2024» på besøk i Brussel.

Her ble byens kandidatur presentert til lederen for kulturhovedstadsprogrammet i Europakommisjonen, rådgivere i Europaparlamentet og en rekke andre aktører i EU-hovedstaden.

Møtene ble organisert av Nord-Norges Europakontor i Brussel, og hadde et todelt formål.

– Først og fremst var det viktig å informere aktuelle aktører i Brussel om Bodøs kandidatur. For det andre handlet det om å lufte ideer, få tilbakemeldinger og synspunkter på Bodø som norsk søkerby, sier Arne Vinje, kultursjef i Bodø kommune.

– Eksotisk

Arbeidsgruppen fikk konstruktive tilbakemeldinger fra mange av personene de møtte under studiebesøket.

– Alle vi møtte viste stor interesse for prosjektet. Vi fikk stadig høre at de syntes dette var en god idé.

Helt siden 2015 har Bodø kommune vurdert å delta i konkurransen. Særlig ett element vedrørende Bodø som søkerby fikk EU-aktørene til å sperre opp øynene.

– De likte veldig godt ideen om å fremme den arktiske dimensjonen som hovedtema. Det syntes de virket spennende og eksotisk, sier Vinje og smiler.

Dersom Bodø ender opp med tittelen blir de den første europeiske kulturhovedstaden nord for polarsirkelen.

Lærer av Stavanger

Arbeidsgruppen har med seg Rolf Norås som mentor og rådgiver i prosjektet. Han var ansvarlig for søknadsprosessen til Stavanger da de ble valgt til kulturhovedstad i 2008.

Den tidligere kultursjefen i «oljebyen» mener Bodø har alle forutsetninger for å vinne.

– Jeg anser Bodøs sjanser til å lykkes som gode. Det er gitt positive signaler fra sentrale nasjonale politikere, jeg opplever et stort engasjement lokalt fra viktige aktører i kultur- og næringslivet, ved universitetet og blant unge mennesker, sier han, og legger til:

– Nå handler det om at alle disse gode kreftene må trekke i lag, og skape et bredt engasjement blant Bodøs og Nordlands befolkning. Alt dette er viktige forutsetninger for å lykkes.

Ingen norsk konkurranse

Blant landene Norge konkurrerer med finner man land som Island, Makedonia, Albania og Montenegro. Når det gjelder norsk konkurranse er dette ikke noe kultursjefene frykter.

– Vi har forhørt oss hos i storbynettverket og per dags dato har vi ikke registrert at andre norske byer ønsker å melde seg til konkurransen, sier Vinje.

Bodøs kandidatur har vært nøye planlagt i over to år, ifølge kultursjefen.

– Det har blitt utarbeidet en forstudie som ga mange positive svar. Vi opplever også bred politisk støtte i kommunen og fylkeskommunen, noe som underbygger at man mener alvor med dette arbeidet, sier han.

Fristen for å søke går ut om litt under ett år. Det skremmer ikke kultursjefen.

– Nå starter arbeidet med søknadsskrivingen for fullt. Vi har dyktige folk med oss så dette blir bra, avslutter Vinje.

Artikkeltags