Gå til sidens hovedinnhold

Statsråden må på banen

Artikkelen er over 2 år gammel

Innsatte møtes med en mur av velvilje, men lite annet

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Avisa Nordland har gjennom historien om 23 år gamle «Mia» – som har vært kasteball i det offentlige gjennom år, og som også havnet i fengsel – satt søkelys på psykiatrien og det tilbudet mennesker som «Mia» får. Hennes historie er dessverre ikke enestående. Den kan kort oppsummeres slik: Altfor mange med psykiske problemer blir kasteball mellom ulike institusjoner som fraskriver seg ansvaret, og kastes også i fengsel. Der hører de ikke hjemme.

I kjølvannet av historien om «Mia» presenterer AN onsdag også tall som viser at det nå er opp mot 100 innsatte som vurderes å være for psykisk syke til å sitte i fengsel. Alle disse blir ikke ivaretatt av spesialisthelsetjenesten. Det skyldes blant annet at det ikke foreligger avtale mellom spesialisthelsetjenesten og kommunen der fengselet ligger.

Les også

Sjokktall om psykisk syke i norske fengsler: Én av fire er for krevende

Det er fullstendig uholdbart at det er variasjon mellom kommunene, og at det er opp til den enkelte kommune å sørge for avtale med spesialisthelsetjenesten. Alle har krav på de helsetjenestene de trenger. Også innsatte.

Kapittel 1: Jenta ingen kan hjelpe 

Det er betegnende at stortingspolitikere Avisa Nordland har vært i kontakt med, slår fast at sånn kan vi ikke ha det. En av dem er Kjersti Toppe (Sp), som er 1. nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. «Noen burde sagt at dette går ikke lenger, noen burde tatt ansvar». Det har Toppe helt rett i.

Men det nytter lite at opposisjonen kritiserer. Nå må helseminister Bent Høie (H) på banen. 1. mars får departementet de ferskeste innspillene på bordet. Det hjelper bare så lite med nye innspill, all den tid det ikke bevilges penger til å gjennomføre de tiltakene som ble identifisert allerede i 2016. De vil koste om lag 100 millioner kroner bare for kriminalomsorgens tiltak.

Les også

- Dette er oppskriften på å ødelegge et menneske

 

5. mars skal Stortinget ta stilling til et konkret forslag om psykisk syke straffedømte. Forslaget, som fremmes av SVs representanter, ber regjeringen sørge for at alvorlig psykisk syke ikke blir plassert på enerom eller sikkerhetscelle mens de er i kriminalomsorgens varetekt. Altså slik «Mia» ble. Forslaget kommer ikke til å få flertall. Dessverre møtes psykisk syke fanger med en mur av velvilje, men lite annet. Nok en gang.

Kommentarer til denne saken