Gå til sidens hovedinnhold

Statsråd Leif Aune er død

Artikkelen er over 2 år gammel

Kommunalminister Leif Jørgen Aune, født og oppvokst i Bodø, er død. Han sovnet stille inn 20. juli, 94 år gammel.

(Fredriksstad Blad): Aune har gjennom to regjeringer sittet ved Kongens bord. Dessuten var han blant annet administrerende direktør for Distriktenes utbyggingsfond. Listen over arbeidsoppgaver og verv er lang. Men personlig var han et beskjedent menneske, som ikke likte skryt.

Født og oppvokst i Bodø

Aune ble født 7. juni 1925 i Bodø, hvor hans far var sykehusdirektør og ordfører. Selv fikk han prøve arbeidslivet med forskjellige praktiske jobber. Etter krigen hadde han som oppgave å forhøre tyskerne - i engelsk regi. Dermed kom han først i gang med studiene i sosialøkonomi i 1946.

Han ble cand.oecon. i 1951 og fikk jobb i forbindelse med utarbeidelse av Nord-Norge planen, som var et pionerarbeid. I 1961 ble han underdirektør i Distriktenes utbyggingsfond, med kontor i Oslo.

Ble statssekretær og statsråd

Ni år senere gikk veien igjen til Nord-Norge hvor han ble finansrådmann i Tromsø kommune. Det var i den tiden han ble bedt om å være statssekretær i Kommunal- og arbeidsdepartementet.

- Min partipolitiske erfaring var relativt liten. Jeg hadde kun vært formann i Bodø Arbeidersamfunn noen år på 50-tallet. Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, men uten eget ønske om politisk karriere, fortalte han meg da jeg intervjuet ham.

Men i 1973 ble han sjef for Kommunal- og arbeidsdepartementet i regjeringen Bratteli. Aune fortsatte som minister i samme departement da Odvar Nordli tok over som regjeringssjef i 1975. - Det viktigste jeg tror jeg fikk gjennomført, var Arbeidsmiljøloven. Vi hadde ikke noe mønster å gå etter, men jeg tror vi traff ganske bra. Senere har den blitt et mønster for tilsvarende lover i andre land, fortalte han meg.

 

Samhold og vennskap

Han fortalte også om samhold og vennskap på tvers av partipolitiske skillelinjer. - Jeg tror dette tverrpolitiske vennskapet her i Norden er ganske unikt. Det kan vel også være at krigen gjorde noe med oss når det gjaldt å føre oss nærmere sammen.

Når jeg spurte ham om å kommentere den politiske situasjon i dag, svarte den sindige pensjonisten - Jeg opplever en krangel om småsaker, mens de store sakene ofte blir nokså små. Dessuten hadde politikerne tjent på å gi honnør til sine politiske motstandere der det er grunnlag for det og erkjenne egne feil. Det hadde gitt mer troverdighet i politikken.

Flere styrer og verv

Da Aune gikk ut av regjeringen i 1978, kom han tilbake til Distriktenes Utbyggingsfond, som adm. direktør. Han ville ikke blande kortene og la derfor partipolitikken på hyllen.

Langt inn i sin pensjonisttid satt han i flere styrer og utvalg, blant annet var han formann for Ullevål Sykehus og medlem i direksjonen i Selskapet for Norges Vel. Blant andre verv kan nevnes formann i landsdelskomiteen for Nord-Norge, Skattekommisjonen og Flyktningrådet. Den siste oppgaven var som medlem i representantskapet for et fiskerimuseum i Vesterålen.

Fem aviser daglig

Aune var glad i sjø og natur. Havearbeid, snekring og annet vedlikeholdsarbeid på huset i Slevik Platå 87, sto også høyt i kurs.

 

Han var flink til å holde kroppen i form med jogging, og de siste årene med gange. Fem aviser daglig ble lest og han beholdt sin gode helse, mentalt og fysisk. Det var en fryd å intervjue ham, senest ved 90-årsdagen.

Han mistet sin kjære kone Karen, som døde av kreft for vel 20 år siden. Han var glad for sine nærmeste, sønnen Geir og datteren Hilde, med sine familier, og sine venner.

Nå har Leif Jørgen Aune gått ut av tiden. Mange takker for hans store tjeneste i og for samfunnet. Fred med hans gode minne.

Kommentarer til denne saken