Gå til sidens hovedinnhold

Sogndal tar en ny seier på hjemmebane

Etter en litt rusten innledning på sesongen har Sogndal begynt å finne formen. Vi tror de tar en ny hjemmeseier mot Åsane søndag og Sogndal blir en av våre sikre på søndagens tippekupong.

(Nettavisen)

Denne ukens søndagskupong består av to kamper fra Fotball-EM, en kamp fra Eliteserien, sju kamper fra OBOS-ligaen, en kamp fra PostNord-ligaen og en kamp fra brasiliansk Serie A. Bonuspotten er nå oppe i ca 2,7 millioner kr. Innleveringsfristen er kl. 14.55.

250 millioner i førstepremiepotten. Vikinglotto har spillefrist onsdag kl. 18.00

1. Nederland - Tsjekkia
Denne kampen spilles på nøytral bane i Budapest.
Nederland ble gruppevinnere i Gruppe C etter at de vant alle sine kamper. 3-2 mot Ukraina ble etterfulgt av 2-0 mot Østerrike og til slutt 3-0 over Nord-Makedonia. Det gir fine 8-2 i målforskjell, og selv om kanskje ikke spillet har vært blendende har de likevel fått en plettfri start på mesterskapet. Særlig spillere som Wijnaldum og Dumfries har vært meget gode, og når også Depay nå har begynt å finne spillet sitt så kan de bli en skikkelig outsider fremover i EM. Totalt viser formen nå 6-1-0 på de sju siste landskampene, og de blir favoritter også i denne.

Tsjekkia endte til slutt på en 3.plass i Gruppe D med fire poeng. De var dog allerede videre etter de to første kampene mot Skottland (2-0) og Kroatia (1-1), slik at den siste kampen der de tapte 0-1 mot England var egentlig uten den helt store betydningen. Likevel har trenden gått nedover gjennom mesterskapet, slik at selvtilliten er kanskje ikke helt på topp. 2-2-3 på de siste sju hjelper kanskje ikke på, men med Schick på topp kan de klare å skape noe her. Han har nemlig vært deres store spiller hittil i EM, og står med 3 scoringer så langt.

Nederland har full pott hittil, og må få et ganske klart favorittstempel her. Likevel kan Tsjekkia slå til av og til, slik at det blir en H på 96-rekkeren, mens 432-rekkeren får HU.

2. Belgia - Portugal
Denne kampen spilles på nøytral bane i Sevilla.
Belgia gjorde rent bord i gruppespillet og endte opp som vinnere av Gruppe B med ni poeng. Tonen ble satt i åpningskampen mot Russland der de vant 3-0, og etter det rant det på med 2-1 over Danmark i en tøff match før det ble 2-0 over Finland i den siste kampen. Belgia har hatt en sterk offensiv med Lukaku (står med 3 scoringer) og De Bruyne i spissen, og selv om det ofte tar litt tid, så maler de til slutt motstanderen i stykker. Kun en baklengs har det blitt, og ni poeng og 7-1 i målforskjell viser klare tegn til styrke. 10-2-0 og uten tap på de tolv siste landskampene er også flotte tall.

Portugal tok til slutt 3.plassen i Gruppe F med fire poeng, men tok seg greit videre til åttendelsfinale som beste treer. De slet lenge i første kamp mot Ungarn, men etter tre kjappe mål på slutten ble det 3-0 til slutt. I den andre kampen fikk de mer trøbbel, og selv om de scoret to mål så fikk de hele fire i sekken og det ble tap 2-4 for Tyskland. Helt trygge var de dermed ikke foran den siste kampen mot Frankrike, men det skulle mye til for at de skulle ryke ut, og med 2-2 var saken klar. Fire poeng er ok, og sju scoringer er meget bra. Ronaldo har vært i fyr og flamme, og med sine 5 fulltreffere er han EMs toppscorer så langt. Minuset derimot er forsvaret, der seks baklengs viser at de har store hull bakover på banen. Likevel er tapet mot Tyskland deres eneste på de ni siste hvor tallene viser 5-3-1.

Dette er to gode offensive lag som møtes. Belgia virker derimot litt tryggere bakover, men hadde også en lettere gruppe. Vi prøver HU.

3. Bodø/Glimt - Stabæk
Bodø/Glimt gikk på sitt første tap hjemme på Aspmyra på nesten to år når det ble 0-2 mot Molde nå på torsdag. Bodø/Glimt ble kjempet ut av stilen, og Molde tok en fortjent seier. Etter at det ble 1-1 borte mot Vålerenga nest sist står de gule nå kun med ett poeng på de to siste kampene. De ligger dog fortsatt trygt plassert på en sterk 2.plass på tabellen, kun tre poeng bak nevnte Molde. 2-1-2 siste fem viser formen nå, men hjemme er de fortsatt ytterst sterke der de har 4-1-1 hittil denne sesongen.

Et lag som sliter enda mer er Stabæk. De ligger nå nest nederst på tabellen med fem poeng etter sju kamper. Formen er alt annet enn bra når de nå kommer til Aspmyra med fire strake tap. Sist ble det 0-2 hjemme mot Vålerenga etter at de fikk keeper Sandberg utvist og Vålerenga til slutt vant etter to sene scoringer. De venter fortsatt på sin første borteseier for året og står med 0-1-2 etter tre bortekamper hittil. Keeper Sandberg må sone her, mens Kassi fortsatt er skadet.

Det ble 5-2 til Bodø/Glimt her forrige sesong, og det kan se ut som at Stabæk må vente litt lenger på sin første borteseier. Bodø/Glimt er nemlig både revansjelystne og hjemmesterke og denne ender nok med H.

4. Fredrikstad - Grorud
Etter en nydelig start på sesongen har Fredrikstad nå kommet seg litt ned på jorda etter to strake tap. De ligger likevel flott plassert på en 2.plass med tretten poeng, kun fire poeng bak ledende HamKam. De startet sesongen forrykende etter opprykket med fire strake seire, men etter at de klarte sterke 2-2 borte mot Aalesund har det blitt null poeng i de to siste oppgjørene hjemme mot HamKam (0-1) og borte mot Ull/Kisa (2-3). I den siste kampen ledet de faktisk 1-0 når hjemmelaget fikk en mann utvist, men likevel snudde altså Ull/Kisa kampen slik at Fredrikstad tapte 2-3. Det er derfor en viss skepsis i plankebyen, men her har de en fin mulighet til å slå tilbake mot Grorud.

Grorud har nemlig heller ikke den aller beste formen, og med kun ett poeng på sine tre siste kamper er de nå helt nede på en 13.plass på tabellen etter sju kamper. Nest sist ble Bryne for sterke på Jæren der Grorud tapte med 2-3. Så fikk de Start på besøk på hjemmebane nå sist, men det endte med slakt og hele 1-4 i sekken. På bortebane er Grorud i tillegg ganske så svake, og i fjor tok de bare elleve poeng på fremmed gress. Denne sesongen viser tallene 1-1-2 så langt, og nå møter de et hjemmesterkt Fredrikstad.

Fredrikstad har fått noen nesestyvere på rappen her nå, men de er hjemmesterke og møter et Grorud som sliter kraftig på fremmed gress. H.

5. KFUM - Strømmen
KFUM har hatt en jevn og fin innledning på sesongen, og ligger nå på en 10.plass med ni poeng. Det er dog uhyre jevnt, og det skiller kun to poeng opp til Bryne på 4.plass. Nå kommer de fra fire kamper uten tap og 2-2-0 i statistikken. To strake hjemmeseire har det blitt over Ull/Kisa (4-0) og Ranheim (2-1) før de klarte et poeng borte mot Bryne sist der det endte 1-1. De tapte dog tilsvarende oppgjør her i fjor når det endte med 1-2 i favør Strømmen.

OBOS-ligaens målfattigste lag finnes vi på andre siden av banen, for Strømmen har kun scoret tre mål hittil på sine sju kamper. Da hjelper de lite at de også slipper inn nest minst, for med seks poeng ligger de nest nederst på tabellen. 3-7 viser målforskjellen, men de har heldigvis fått en liten oppsving i det siste med fire poeng på de to siste kampene. Årets første hjemmeseier kom med 1-0 mot Åsane, mens de holdt Jerv til 1-1 på bortebane tidligere denne uka. De sliter likevel mest på bortebane der de står med 0-1-2 hittil på sine tre kamper på fremmed gress.

KFUM med fin form nå, men Strømmen er tighte bakover, og har fått en viss stigning i de siste kampene. Vi dobler opp med HU.

6. Sandnes Ulf - Jerv
Etter å ha fått en vrien start på sesongen har Sandnes Ulf plutselig nektet å tape. 2-3-0 viser de fem siste kampene nå, og selv om tre poengdelinger ikke gir all verdens med poeng så scorer de jevnt og trutt med mål. Senest kommer de fra 2-2 borte mot Åsane, mens det kampen før ble tre poeng etter en tur opp til Trøndelag der de slo Stjørdals-Blink med 2-1. De har med det inntatt en 11.plass på tabellen, og inntrykket er vel ganske så greit så langt. Det er veldig jevnt, og det er ikke noe avstander å snakke om på tabellen enn så lenge. 1-1-1 viser hjemmestatsen, og akkurat denne kampen vant Sandnes i fjor med 3-1. Tradisjonelt er Sandnes Ulf er meget sterkt hjemmelag, og forrige sesong var det kun Tromsø og Sogndal som hadde bedre poengfangst på egen hjemmebane.

Jerv spriker veldig i resultatene sine, og står med 2-1-2 på sine fem siste kamper. Men en 6.plass med elleve poeng har de uansett klart å samle sammen. Likevel er formen litt dalende etter at det ble tap 0-3 for Raufoss nest sist, mens det ble poengdeling 1-1 hjemme mot Strømmen i den siste kampen. De to siste bortekampene mot Fredrikstad og Raufoss har gitt 0-7 i sekken, og det er ikke akkurat beroligende foran denne for et Jerv som er klart best på hjemmebane. De tapte også denne med 1-3 forrige sesong, og mye kan tyde på at de kommer til å slite her igjen.

Vi har en følelse av at generelt hjemmesterke Sandnes Ulf tar tre poeng her mot et Jerv i svak borteform og spiller derfor H.

7. Sogndal - Åsane
Et lag som kan virke å ha funnet litt form igjen er Sogndal. De var av mange en av favorittene til å kjempe om opprykk denne sesongen, men startet serien fryktelig. Nå har de spilt noen bedre kamper i det siste, og etter 2-1-1 på de fire siste har de rykket seg litt frem til en 12.plass på tabellen med åtte poeng. De har spilt en god del tøffe kamper nå, og seire over Ranheim borte (4-0) og Aalesund hjemme (2-0) viser klare tegn til spillemessig stigning. Det ble riktignok tap borte mot serieleder HamKam sist, men Sogndal kan være på gang nå. Stortalentet Mannsverk er tilbake fra sin skade, og han blir viktig utover i sesongen. Hjemme på Fosshaugane var Sogndal OBOS-ligaens nest beste hjemmelag forrige sesong, og sist fikk de endelig sesongens første (men ikke siste) trepoenger på hjemmebane.

Åsane har fått en pen start på sesongen, og ligger helt oppe på en 3.plass med sine tretten poeng. De hadde en meget bra periode med fire strake seire, men det har stoppet litt opp nå på slutten med kun ett poeng på de to siste mot Strømmen (0-1) og Sandnes Ulf (2-2). På bortebane har de vært ganske så friske med to seier over Ull/Kisa (1-0) og Stjørdals-Blink (1-0), men sist ble det tap 0-1 for Strømmen. Kampene borte mot Sogndal har generelt inneholdt mye mål, men hvem som har tatt hjem poengene har vært mer uvisst. De siste fem møtene innbyrdes viser 2-1-2, og forrige sesong endte det med 2-2 og poengdeling.

Åsane er et ganske så bra bortelag, men mens de har vist litt nedadgående form har Sogndal kommet mer og mer utover denne sesongen. Vi prøver en spennende H her.

8. Start - Bryne
Etter en del uro i Start med trenerbytter etc kan det nå virke som ting har roet seg litt ned. Tjelmeland har kommet inn, og etter at det ble et tap mot Ull/Kisa (1-3) rett før han kom inn, så slo Start skikkelig tilbake nå sist når de slo Grorud hele 4-1 på bortebane i deres første kamp under Tjelmelands ledelse. De ligger dermed på 8.plass med ti poeng, og det er sju poeng opp til Hamkam som dog har en kamp mer spilt enn resten av lagene. Formen er ujevn med 2-1-2, mens hjemme er den heller ikke særlig bedre med kun tre poeng etter tre hjemmekamper.

Bryne kom som et smell her i sesongstarten, og etter at de tapte åpningskampen mot Aalesund med 1-2 radet de opp fine resultater mot både Ranheim (5-2), Strømmen (2-0) og HamKam (1-1). Etter det har de slitt litt mer med 1-1-1 på de siste tre, men en 4.plass og elleve poeng er likevel meget sterkt for det nyopprykkede laget fra Jæren. På bortereis står de med 1-0-2, og det kan fort bli tøft også her mot et nytent Kristiansands-lag.

Start skal være motiverte favoritter her, men de har absolutt ikke spilt noe glitrende fotball hittil. Vi prøver HU på 96-rekkeren, mens på 432-rekkeren tar vi ingen sjanser og spiller HUB.

9. Stjørdals-Blink - Ranheim
Stjørdals-Blink har fått det tøft i sin andre sesong i OBOS-ligaen og ligger nå helt nederst på tabellen med kun tre poeng på sju kamper. Seks tap har det blitt, og sist var det Aalesund som ble for sterke på bortebane der det endte med et stygt 1-5 tap for Stjørdals-Blink. Hjemme går det ikke stort bedre, og selv om de tok sin ene seier der mot Sogndal (2-1) har de også tapt hjemmekampene sine mot Åsane (0-1) og Sandnes Ulf (1-2) og dermed viser hjemmestatistikken 1-0-2 hittil. Stjørdals-Blink slipper også inn flest mål av alle lagene i serien så langt med 18 baklengs på sju kamper, og da blir det vrient å holde seg oppe.

Her møter de Ranheim som heller ikke har hatt den beste sesongen så langt. Det er meget jevnt på tabellen, men åtte poeng på sju kamper er langt under pari for laget som av mange ble snakket opp som en opprykkskandidat foran sesongstart. Det har ikke bare vært sportslige problemer for trondheimsklubben, det har også stormet litt rundt resten av ledelsen i klubben. Det førte til at trener Maalen til slutt måtte ta med seg hatten å gå rett før hjemmemøtet sist mot Raufoss. Det kan ha hatt en effekt på spillergruppen, for den kampen endte med en etterlengtet seier 4-2 for de blå fra fjæra. Etter fem kamper uten seier smakte nok de tre poengene meget godt, og nå kommer trøndelagsderbyet mot Stjørdals-Blink i en viktig kamp nede i bunnen av tabellen. Dette oppgjøret endte 2-3 i en jevn kamp i fjor, og det samme kan fort skje igjen.

Det er to lag som virkelig trenger poeng som møtes her, og det er attpåtil et "derby". Ranheim kan ha fått et kick av trenerbyttet, men her trengs det uansett garderinger. HUB.

10. Ull/Kisa - Aalesund
Ull/Kisa har virkelig funnet stimen nå etter en svak sesongstart og står med tre strake seire foran denne. Det gir en 9.plass med ti poeng. Først knuste de Stjørdals-Blink med 4-1 på hjemmebane, før de dro til Kristiansand og tok en ytterst sterk borteseier mot Start med 3-1. For å toppe det hele så tok de tre nye poeng hjemme senest mot Fredrikstad i en kamp de fikk en mann utvist på stillingen 0-1 til Fredrikstad. Likevel snudde de kampen med ti mann og vant tilslutt 3-2. Det viser sterk moral i laget, og må gi de en følelse av å gå på vannet for tiden.

Aalesund fikk seg også en opptur sist når de slo Stjørdals-Blink med klare 5-1 på Color Line Arena. Etter bortetapet mot Sogndal (0-2) var nok den viktig for å ikke bli helt hektet av i toppen. Nå er det sju poeng opp til HamKam, men etter at HamKam tapte lørdag er ikke det en umulig oppgave. En 7.plass og form på 2-1-2 siste fem er likevel ikke godt nok, og skal det bli en kjapp retur til Eliteserien neste sesong må de begynne å vinne kamper. Særlig på bortebane har det nemlig vært vrient, og årets tre første bortekamper har alle endt med tap.

Ull/Kisa har virkelig funnet formen, og møter her ett Aalesund som har tapt alle sine tre bortekamper hittil. Snart må likevel Aalesund begynne å sanke poeng, og her blir det fort enten-eller. Vi prøver HB på 96-rekkeren, mens 432-rekkeren får helgardering og HUB.

11. Sotra - Levanger
Sotra gjorde det meget bra i starten av forrige sesong, og tok til slutt ganske så overraskende den syvende og siste plassen som ga vinnersluttspill i PostNord-ligaens gruppe 2. Der ble det straks verre, og sesongen ble avsluttet med fem strake tap. Foran denne sesongen er de svekket, og etter at de to treningskampene endte 0-0 mot Florø og 0-6 mot Vard Haugesund ble det godkjente 0-0 borte mot Flekkerøy i serieåpningen på bortebane sist helg. De sliter med å sette ballen i mål, og har altså ikke scoret enda i 2021.

Nå møter de Levanger, som forrige sesong kom på den sure åttendeplassen rett bak Sotra. Det ga intet sluttspill, og det ble en avkortet sesong for Levanger sin del. Denne sesongen har de sett bedre ut i sitt 3-5-2 system, og de gjorde blant annet to gode treningskamper mot Rosenborg 2 der de vant 7-0 først, før de holdt et sterkt Rosenborg 2-lag til 2-2 i den siste. Det ble dog tap 2-4 hjemme mot Notodden i seriepremieren, men i fjorårets serie vant Levanger 2-1 hjemme mot Sotra i den ene kampen lagene møttes.

Sotra virker å ha møtt veggen litt nå, og her setter vi Levanger som favoritter. Det blir en UB.

12. Juventude - Flamengo
Nyopprykkede Juventude har startet helt ok i den øverste divisjonen med fem poeng på fem kamper, og en plass litt under midten på tabellen er nok godkjent for deres del. En seier har det blitt, og den kom i den forrige runden når Recife ble slått 1-0 her på hjemmebane. Etter 0-2-2 på de fire første kampene var nok den ganske viktig å få, men her kommer fjorårets mestere på besøk og det kan bety trøbbel.

Flamengo vant nemlig Serie A her i fjor, etter de slo Sao Paulo på målstreken med 71 poeng mot 70. Denne sesongen har de begynt med fire strake hjemmekamper, og det har resultert i tre seire og et tap. Tapet fikk de mot Bragantino med 2-3 nest sist, men de slo tilbake og vant 2-1 mot Fortaleza i sin siste kamp. Nå kommer sesongens første bortekamp, men i fjor var de ligaens klart beste bortelag med hele 34 poeng etter 19 kamper på fremmed gress. En ting man likevel må huske på er at hele fire av de beste spillerne til Flamengo er på landslagsspill i Copa America, slik at både Barbosa, Isla, Ribeiro og De Arrascaeta er borte her.

Fjorårets mester har en sterk bortestatistikk, og bør kunne slå opprykkerne her. De har en del viktige fravær, men vi ender likevel på B.

Sportspills 96-rekker:
1. Nederland - Tsjekkia H

2. Belgia - Portugal HU

3. Bodø/Glimt - Stabæk H

4. Fredrikstad - Grorud H

5. KFUM - Strømmen HU

6. Sandnes Ulf - Jerv H

7. Sogndal - Åsane H

8. Start - Bryne HU

9. Stjørdals-Blink - Ranheim HUB

10. Ull/Kisa - Aalesund HB

11. Sotra - Levanger UB

12. Juventude - Flamengo B

Sportspills 432-rekker:
1. Nederland - Tsjekkia HU

2. Belgia - Portugal HU

3. Bodø/Glimt - Stabæk H

4. Fredrikstad - Grorud H

5. KFUM - Strømmen HU

6. Sandnes Ulf - Jerv H

7. Sogndal - Åsane H

8. Start - Bryne HUB

9. Stjørdals-Blink - Ranheim HUB

10. Ull/Kisa - Aalesund HUB

11. Sotra - Levanger UB

12. Juventude - Flamengo B