Thomas Hammer er i Usbekistan og dømmer i sitt første senior-VM. Starten var mildt sagt spesiell.

Bodømannen har gjennom flere år markert seg som en av Norges beste brytedommere. Denne uken er han i Usbekistan for å dømme i sitt aller første senior-VM, noe som gikk veldig bra på mesterskapets første dag.

Men på vei inn i landet gikk det ikke like bra.

Måtte krølle seg opp i liten seng med tre andre

– Jeg ble sittende i arresten på flyplassen i 12 timer på grunn av at visumet ikke var i orden. Jeg ble sittende med presidenten i Norges Bryteforbund og generalsekretæren og vente. Vi måtte ligge i skje i ei lita seng når vi skulle sove. Vi fikk beskjed om at det skulle ta fem minutter hele tiden, så satt vi i ti timer til, humrer Thomas Hammer.

Visumproblemene gjorde at han så vidt rakk den skriftlige eksamen han måtte avlegge før VM, men til slutt gikk alt bra.

På den første dagen av VM fikk han dømme fire kamper, blant annet en bronsefinale.

– Det var veldig morsomt. Det var en utøver fra Usbekistan som var i aksjon, så det var 4000 tilskuere som hylte. Jeg kjente trykket underveis, men det var bare artig, sier Hammer.

Drømmer om å dømme OL

Egentlig er han rangert på det nest øverste nivået i verden, men det internasjonale forbundet har endret de forskjellige nivåene.

– De har rett og slett kuttet det øverste nivået, så dette kan være en gjesteopptreden. Trolig blir det laget et nytt nivå. Men jeg skal smi mens jernet er varmt. Dette er en meget fin mulighet til å vise seg fram, sier bodødommeren.

Drømmen er å en gang bli kvalifisert til å dømme i OL.

– Det er det jeg jobber for. Så for meg er det å få dømme i senior-VM et kjempestempel å få i boka, slår han fast.

166 dommere i hele VM

Nåløyet for å få dømme på aller øverste nivå er trangt.

I senior-VM nå er det 116 dommere. Hvert land kan ikke delta med mer enn tre dommere. Norge kunne sendt to, men det ble kun Hammer som fikk reise.

– Sånn sett er jeg nærmere målet mitt. I den nye kategorien som lages blir det trolig 60 dommere, så det blir tøft å komme med. Men jeg skal gjøre mitt beste, lover Hammer.

I dag er han igjen i aksjon i VM, etter en hviledag i går. Mesterskapet varer til søndag.

– Det gikk greit i de første kampene. Det er jo videodømming, så om trenerne er uenige kan de kaste en ball inn på matta, så ser andre dommere gjennom situasjonen på video. Det skjedde ikke i det hele tatt i de første kampene. Så det er et godt tegn. Det blir lagt merke til her. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Thomas Hammer.