Gå til sidens hovedinnhold

NBank reddet Glimt fra kjempesmell

Artikkelen er over 18 år gammel

I desember kjøpte Nordlandsbanken Glimt-aksjer for ti millioner kroner. Det berget klubben fra en økonomisk kjempesmell.

På klubbens årsmøte i går ble det lagt fram et årsregnskap med 1,1 millioner kroner i overskudd. I 2001 var overskuddet på seks millioner.
Men det betyr ikke nødvendigvis at FK Bodø/Glimt er god butikk.
I 2001 var det 25 millioner nødkroner fra 22-gruppen som gjorde minus til pluss for FK Bodø/Glimt.
Det siste året er det i hovedsak ti millioner kjærkomne kroner fra hovedsponsor Nordlandsbanken som gjør at røde tall blir sorte.
Banken har kjøpt 33,33 prosent av aksjene i Aspmyra Eiendomsutvikling. Avtalen er undertegnet 3. desember 2002, vel 14 dager etter at banken plutselig oppdaget at den hadde låst inn vel mye luft i hvelvet sitt.

Avtale.
- Selv om avtalen ble undertegnet da, har det vært enighet om den lang tid før det. Finance Credit-saken gjorde at det gikk litt ekstra tid. Men aksjeoverdragelsen er en del av den totale finansieringspakken for Glimt, sier styreleder Bjørn-Tore Hansen.
En annen avtale er også brakt i land i løpet av fjoråret. Tidligere Glimt-direktør Tarjei Eck Hansen sa seg villig til å kjøpe 25 prosent av Bodø/Glimt Sport ASA for 900 000 kroner. Det ble det ikke noe av, ved oppgjørets time.
Istedet har Aspmyra Næringsbygg kjøpt posten for kroner 1,-. Det kan virke billig, selv om det er luft som er omsatt.
Men overdragelsen bringer FK Bodø/Glimt under 50 prosent i aksjeselskapet, og unngår dermed å bli behandlet som konsern.

Rødt kort.
Da Bjørn-Tore Hansen overtok som styreleder i fotballklubben i februar/mars i fjor, så han det røde kortet lyse faretruende.
- En gjennomgang av driften viste klart at det ikke var noe grunnlag å drive videre på. Det ga oss to valg, enten å avvikle, eller å refinansiere Glimt. Vi gjorde det siste og har jobbet hardt med å forenkle administrasjon, drift, hele selskapsstrukturen.
- Direktepasninger heller, enn støttepasninger?
- Gjerne det. Vi måtte finne ut hva Glimt skulle drive med videre.
- Hva skal Glimt drive med videre?
- Det sportslige og sponsoraktiviteter.

I garderoben.
Som en del av refinansieringen har klubben gitt avkall på spillerrettighetene til 22-gruppen og fått markedsrettighetene fra Bodø/Glimt Sport ASA.
Aksjeselskapet er sendt i garderoben og har ingen aktivitet. Sånn vil det trolig fortsette.
- I løpet av dette året vil vi se på hva vi skal gjøre med selskapet, Sender vi det ut på banen igjen, koster det penger, sier Hansen.
- Hvorfor det?
- Fordi selskapet trenger ny egenkapital.
- Hva med forholdet til de 22 som har reddet Glimt fra økonomisk nedrykk?
- Også i framtiden vil vi være helt avhengige av ekstern støtte for å møte utfordringene.
- Er det vilje til det når de 22 må se langt etter avkastning på sine investeringer?
- Jeg velger å tro at det er det, at det er en vilje til å ha en klubb i eliteserien, og at det også betyr noe for lokale bedrifter, sier Hansen.

På egne bein.
- Vi har kuttet kostnader det siste året, men det går en grense for hvor mye vi kan ta, sier styrelederen.
Årets budsjett er lagt fram med et underskudd på 4,5 millioner kroner. Fra 2004 er det en forutsetning at Glimt skal stå på egne bein.
- I løpet av 2004 skal vi gjøre det, ja. Vi er i trening, sier styrelederen.
- - Vi har slanket balansen fra 25 til ni millioner kroner det siste året.
- På norsk betyr det?
- At vi har kvittet oss med det vi ikke skal drive med.
Korrigert for ekstraordinære tilskudd har vi økt aktiviteter og omsetning med seks millioner kroner det siste året, sier Hansen.