Jeg vil ha svar fra Bodø/Glimt

Illustrasjonsfoto fra Løvold Cup i vår.

Illustrasjonsfoto fra Løvold Cup i vår.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå kjenner jeg at jeg vil ha svar fra Bodø Glimt, på hva som er målet med måten de driver ungdomsfotballen på.

Jeg føler at de mer ødelegger ungdomsfotballen i Salten, enn de gjør den bedre. Allerede i en alder av 12 år, er de rundt i klubbene og vil hente talentene til seg.

Vet at i tidlig alder bestemmer enkelte trenere om spillere skal få være med på de enkelte lagene, eller om de må finne seg et annet lag i klubben.
Hva er dette for noe?

Hvor tidlig begynner guttene i barnefotballen til Glimt å fokusere på at de er nødt til å bli veldig gode tidlig, så de får en plass på satsningslaget til Glimt når de blir 12 år?

- Hvorfor kan de ikke heller ta vare på breddefotballen, og la guttene få utvikle seg blant kompisene sine, og heller tenke på å ha talentsamlinger flere ganger i året, for de som har lyst på og trenger ekstra utfordringer?

- Hva skjer med motivasjonen til guttene som står igjen i de klubbene hvor de er og henter spillere?

- Hva skjer med motivasjonen til trenerne rundt i klubbene?

- Hva skjer med de guttene i Glimt som ikke får plass på satsningslaget, og må på et breddelag?

Eller de som har vært 2 år på satsningslaget, mister plassen, nederlag å gå til breddelaget, går heller til en ny klubb de ikke har noe forhold til?

Hvilke signaler gir dette? Og de som får sjansen i 1 år på satsningslaget, mister tilbudet året etter, må finne seg en helt ny klubb eller må ned til breddelaget? Blir disse guttene plutselig dårlige til å spille fotball? Blir guttene avglemt?  Får de annet tilbud fra klubben? Eller blir de overlatt til å selv finne noe nytt? Hva har allerede nå skjedd med breddelaget til gutter født i 2003? Hvorfor er det ingen som tar vare på disse guttene?
Er det ikke tidlig at guttene mister gleden med å spille fotball i en alder av 12-14 år?

Hvis Glimts trenere har så mange kvaliteter og mye kunnskap rundt hvordan man skal skape talenter, hvorfor kan dere ikke heller hjelpe å bygge opp klubbene i distriktet, istedenfor å prøve og ødelegge det de har fått til?

De gode enkeltspillerne, det gode lagmiljøet, de gode trenerne, den gode selvfølelsen. Hva skjer med selvfølelsen og motivasjon til disse barna? Ja, for det er faktisk barn vi snakker om.

Kan man kreve det samme fra 12-åringer, som fra 20-åringer?

Skal de skjønne og kjenne på at det er bare å stå enda bedre på, så kanskje du klarer å få starte noen kamper. Er det bra at guttene blir utsatt for et så stort press i så ung alder? Må hele tiden prestere. Hver trening teller, for om du får masse spilletid i neste kamp, og være med videre på satsningslaget.

- Hvordan blir det med lagfølelsen når 2/3 av guttene får stille til kamp, og de nesten aldri får spille kamper som et lag?  Hvordan føles det for guttene som må ned gang på gang og spille sammen med guttene som er yngre enn dem, for at de ikke er gode nok til å få spille med de på sin alder? Hva skjer med selvfølelsen og motivasjonen til disse guttene?

- Hvordan er oppfølginga av guttene underveis i klubben? Er Glimt gode på å gi tilbakemeldinger til guttene som er under konstant press?

- Hvorfor er det sånn at foreldregruppa til satsningslagene til Glimt, ikke tør å stille spørsmål til hvordan ting blir organisert? Glimts "kultur"? For da kan det gå utover guttene deres?

- Er det sånn at guttene tror at for å nå langt i fotball, så må de igjennom Glimt sitt satsningslag? Hvordan klarte f.eks Mathias Normann, Trond Olsen, Martin Bjørnbak, Cato Hansen, Stig Johansen m.fl å bli så gode? Spilte de fotball sammen med bare gutter som er gode, da de var 12-13 år? 

- Hvor gode er Glimt og kretsen til å være rundt å se på talentene i distriktet? Blir det for mye fokus på å kun skal bruke sine egne talenter når de kommer opp i en alder av 16 år?  Hva med de talentene som har trent seg gode i breddeklubbene i Salten? Blir de sett og lagt merke til?
Eller er det heller de på Helgeland og andre plasser i Nordland som blir sett, og vist tillit?

- Stemmer det at Glimt veldig tidlig har bestemt seg for hvilke gutter de skal satse på i hvert kull, og som de har som mål at skal på a-laget? Så de som ikke er gode som 12-åringer, de kan ikke være veldig gode som 16-åringer?

Hvordan gjør andre toppklubber dette?

- Fått høre fra kiropraktorer o.l. i byen at det er veldig mange unge fotballspillere som sliter med skader og slitasje. Skremmende mange. Og vet at et flertall av disse kommer fra Glimts ungdomsavdeling.  Hva kan det komme av? For mye trening, og for lite restitusjon? 

Kanskje at vi som foreldre og besteforeldre, også bør få øynene opp og tenke mer på barna våre, og det presset mange av de står ovenfor.Kroppen deres er under stor utvikling, og hvor mange tanker skal en 12-13åring være nødt til å utsettes for? Sitter foreldrene også igjen og tror at skal gutten deres bli stor stjerne, så må de slippe han i Glimts hender i en alder av 12 år? Har hørt Glimt-foreldre si at det var nå bra at "han" fikk plass på satsningslaget, for det var altså så mye rart på det laget "han" kom fra. Er dette greie holdninger?

Det er fortsatt barn vi snakker om. Hva er foreldrenes mål med sønnens tid på fotballbanen? Er det å få den til å bli stjerne i Glimt, Manchester United, eller andre store klubber?  Er foreldrene med å legge press på barna? Eller stiller for høye forventninger?

Alle spillere rundt om i distriktet, allerede i miniputtalder, synes det er ekstra godt å slå glimt. Hvorfor? Jo for de skal liksom være de beste.
Hvorfor?  Er det greit at spillerne på Glimt spiller med et mål om å skal vinne hver kamp, for vi spiller på Glimt. Er det det som gjenspeiler seg i de dårlige holdningene som mange av barna viser når de taper.  Hvor er de som skal fortelle dem hva som er greit og ikke greit når man spiller fotball, og både kjenner på medgang og motgang.

- Hva med de som ikke har råd til at guttene er med på satsningslaget til Glimt? Hva med de som har flere unger, og som deltar på flere ting?
Er det forventet at dette skal alle ha råd til?  Hva sier man til sønnen sin, om man ikke har råd til dette?

At noen foreldre ønsker at deres barn skal bli neste Petter Northug, Marit Bjørgen, Edvald Boasson Hagen, Magnus Carlsen, ja da er det bare å kjøre på, så lenge barna deres ønsker dette. Men når det gjelder fotball ser jeg veldig annerledes på dette. Fotball er et lagspill. Der man står sammen i medgang og motgang.  Lagene bygger opp spillet sitt år etter år, og så blir de 12 år, og da skal lagene splittes, for at da skal de beste satses på, mens de som ikke er fullt så gode, må skape seg et nytt lag, og kanskje finne seg en ny klubb. Er jo veldig ofte slik at trenerne er foreldre til de beste spillerne, og da blir de også borte.

Hva skjer da med de som står igjen, de som skal bygge opp et breddelag.

Hva med de lagene som skal ha plass til de som står uten tilbud i klubben de har vært en del av i alle år. Er det en selvfølge at de skal ha plass til disse.

Jeg håper på mer fokus på fotballmiljøet i Bodø, og hva Glimts opplegg resulterer i. Synes dette er oppriktig trist. Fotball skal være gøy. Virker som Glimt kun ser sitt eget opplegg, og at de skal skape de beste spillerne. Hva som skjer i klubbene rundt, og med motstanderne de skal møte i seriespill, er ikke fullt så nøye. Jeg mener fullt og helt at Glimt er med å bidra til at veldig mange slutter å spille fotball i alt for ung alder.

Stiller meg nesten litt uforstående til at foreldre vil ha guttene sine som spillere i Glimt i en alder av 6 år, når de vet det alvoret det innebærer, når de blir 12 år. Eller er ikke alle foreldre klarer hva guttene deres står ovenfor, om de fortsatt spiller fotball når de er 12 år?

Da blir ikke fotball lenger en ting man driver på med, sammen med alle de skolekompisene man har spilt sammen med i mange år.  Kan kanskje ikke lengre snakke om kampen og turneringa sammen med klassekompisene. For en er på satsningslaget, en er på breddelaget, en er gått til Grand, og en er gått til Junkeren.

Synes absolutt at talentene i distriktet fortjener ekstra utfordringer, men er dette rette måten å gjøre det på? Hvorfor? Og kanskje man kan la flere talenter få muligheten til ekstra utfordringer, uten å må skifte klubb. Alle gutters drøm er vel å leve av fotball.

Lurer veldig på om kretsen stiller seg bak Glimt i måten de driver ungdomsfotballen på. Tviler på at noen av foreldrene rundt spillere i Glimt kommer til å tørre stå frem med fullt navn i denne diskusjonen. Kan jo tross alt gå ut over sønnen deres, har jeg forstått kulturen rett.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken