Gå til sidens hovedinnhold

Glimt-selskap har tapt 1 mill. på lån

Artikkelen er over 17 år gammel

Valutaspekulasjon har påført Glimt-selskapet Aspmyra Stadion AS et tap på en million kroner.

Foreløbig har lånet i sveitsiske franc påført Glimt store tap som vil få konsekvenser hvis Glimt må konvertere lånet til norske kroner uten at kursen endrer seg radikalt.

– Det stemmer. Vi har bokført et urealisert valutatap på en million kroner. Men hvis kursen skulle endre seg til det bedre for oss, kan vi derimot inntektsføre en gevinst, sier Glimts daglige leder Gunner Carlsen i en kommentar til en artikkel i tidsskriftet NæringsRapport. Der påstås det at tapet er på hele to millioner kroner, men Carlsen mener at Glimts andel er på én million.

I samråd. Bakgrunnen er denne:

Selskapet Aspmyra Stadion AS, hvor Glimt eier to tredjedeler og Nordlandsbanken (Det nordnorske investeringsselskapet) en tredjedel, hadde et lån til Nordlandsbanken på 20,5 million kroner. I samråd med banken ble dette lånet konvertert til et valutalån i sveitsiske franc i januar i fjor. Da var snittkursen på sveitserfranc 501,15.

Ett år senere var kursen oppe i 547,45, og følgelig lider lånetakere et ganske kraftig tap. I dag ligger kursen på omtrent det samme.

– På papiret har vi tapt penger, men så lenge lånet ikke blir gjort opp eller konvertert, har vi jo ikke tapt reelle penger. Forhåpentligvis vil kursen endre seg til vår fordel, og selv med lav rente i Norge er renten vår i Sveits gunstig, forteller Gunnar Carlsen.

Leier til Glimt. Aspmyra Stadion AS (tidligere Aspmyra Eiendomsutvikling) er selskapet som leier ut fotballbanen til Bodø/Glimt, og har ingen ting med bolig- og næringseiendommene i området å gjøre. Leiesummen som Glimt betaler for banen, skal dekke renteutgiftene til utleieren Aspmyra Stadion AS som i sin tid altså tok opp lån i Nordlandsbanken.

– Hvem er det i Bodø/Glimt som sitter og spekulerer i fremmed valuta, Gunnar Carlsen?

– Ingen av oss. Dette har vi gjort i samråd med banken. Med bakgrunn i selskapets økonomiske situasjon har vi i samråd med banken funnet en likviditetsmessig god løsning for selskapet som også er god i dag. Når man handler i valuta, vil det alltid være en viss spekulasjon i det. Nå gikk kursen feil vei ut fra hva vi hadde forutsatt. I dag er jo kursen historisk høy, men vil jeg tro at kursen på sikt vil falle en del, sier Carlsen som i snart 14 måneder har hatt all grunn til å følge våkent med den stadig stigende kursen på sveitserfranc, en valuta som vanligvis regnes som en av de mest stabile i markedet.

Tok opp lån i sveitserfranc med stigende kurs.