Sveits snudde fra 0-1 til 2-1 mot Serbia takket været scoringer av Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri, som begge valgte å feire med å lage «den albanske ørnen» med hendene sine.

Feiringen ansees som kontroversiell da den kan tolkes som et politisk budskap. Xhaka og Shaqiri har begge røtter i Kosovo, som har et anspent forhold til nettopp Serbia.

BBC melder at FIFA har åpnet sak mot de to sveitserne, og at de potensielt kan straffes knallhardt. Skulle FIFA se på feiringen som en provokasjon, kan duoen utestenges i to kamper, og må betale 5000 sveitsiske franc (rundt 40.000 kroner).

De vil da straffes under FIFAs artikkel 54. Det kan bety at Xhaka og Shaqiri kan gå glipp av siste gruppespillskamp mot Costa Rica, og potensielt åttedelsfinalen skulle Sveits ta seg videre.

Konflikt

Både Xhaka og Shaqiri er kosovo-albanere, som, slik nevnt, har et anspent forhold til Serbia. På 90-tallet ble konflikten mellom den albanske folkningen og serbiske myndigheter opptrappet. I mars 1999 startet NATO sin bombekampanje.

Serbia er fortsatt en av nasjonene som formelt ikke anser Kosovo som en egen stat, og det er ventet at argumentet mot Xhaka og Shaqiri fort blir «en handling som illustrerer en albansk nasjonalistisk støtte mot Stor-Albania».

Stor-Albania er en politisk bevegelse som ønsker å samle alle albanere til et felles hjemland. Hele eller deler av land som Albania, Hellas, Makedonia og Serbia inngår i dette.

Det er ventet at FIFA vil forhøre seg med sakkyndige, som kan redgjøre for om man kan tolke feiringene som provoserende.

Selv har Shaqiri forklart situasjonen med at det lå veldig mye i feiringen:

- Det er bare følelser. Jeg er veldig glad for å ha scoret dette målet. Jeg tror ikke vi trenger å snakke om dette nå, sa Shaqiri etter kampen, ifølge BBC.

1-1: Granit Xhaka feirer ved å forme den albanske ørnen med hendene. Foto: Laurent Gillieron AP

- Noe mer enn å vise fingeren

Balkan-ekspert Kjell Arild Nilsen er ikke i tvil om at Shaqiri og Xhakas feiring må tolkes som et klart politisk og provokativt budskap:

- Det er klart det er en provokasjon, men dette var heller ikke mer enn at de viser et tegn. Det er et symbol for albansk nasjonalisme, og den stor-albanske drømmen som nasjonalister har hatt lenge, sier Nilsen til Nettavisen.

- Det albanske ørnetegnet tilsvarer noe mer enn å vise fingeren.

Han forteller at situasjonen mellom Serbia og Kosovo fortsatt er anspent, til tross for at Kosovo nylig feiret 10 år som selvstendig stat.

- Dette kommer mot Serbia, og det kommer som et følge at man fikk et selvstendig Kosovo i 2008. De var i en lang periode en provins i Serbia, og før det igjen hadde de en større grad av selvstendighet, sier Nilsen.

Han forteller at temaet rundt Kosovo fortsatt er sårt for veldig mange serbere.

- Det er fortsatt veldig mange i Serbia som ikke vil akseptere at Kosovo blir behandlet som en uavhengig stat. Det er ting rundt dette som gjør at serberne er ekstra sensitive rundt dette, de mener de har mistet Kosovo, sier Nilsen.

Frem til 2008 var Kosovo formelt ansett som en serbisk provins, til tross for at den kosoviske nasjonalforsamlingen vedtok nasjonen som uavhengig og selvstendig. I 2013 ble Serbia og Kosovo enige om et forsøk på å opprette normale forholdene de to landene i mellom.

EU har siden forhandlet frem en avtale der Serbia ikke trenger å anerkjenne Kosovo, men at man jobber sammen rundt praktiske ting som serbiske provinser i Kosovo.

BBC skriver videre at FIFA også har åpnet disiplinærsak mot det serbiske fotballforbundet grunnet publikumsbråk og uttrykk for hets og politiske budskap på tribunen.