Ekspert tror Xherdan Shaqiri og Granit Xhaka kan bli straffet av FIFA for politisk stikk til Serbia.

Sveits tok et langt steg mot åttedelsfinale da Serbia ble slått 2-1 etter scoringer av Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri fredag kveld.

I etterkant er det imidlertid målfeiringene til spillerne med kosovoalbansk bakgrunn som stjeler overskriftene verden over.

Flere av Sveits' spillere, blant dem Xhaka og Shaqiri, har foreldre som flyktet fra det gamle Jugoslavia under krigen.

Shaqiri ble født i Kosovo, den tidligere serbiske provinsen, som erklærte selvstendighet i 2008. Serbia anerkjenner ikke Kosovo som selvstendig, og forholdet mellom landene regnes fortsatt som betent.

Xhakas far Ragip var aktivist og satt tre og et halvt år i fengsel i det tidligere Jugoslavia, før familien flyktet fra landet.

Derfor så det også ut til å være et ekstra følelsesladet øyeblikk for Arsenal-spilleren da han dunket inn utligningen for Sveits.

I likhet med Shaqiri feiret Xhaka sitt mål ved å forme den albanske ørnen med hendene.

Fordømmes av sveitsiske politikere

Feiringen har fått stor oppmerksomhet, og flere fordømmer nå det som oppfattes som en politisk gest på fotballbanen.

Natalie Rickli, som representer det høyrepopulistiske partiet Schweizerische Volkspartei, er blant dem som reagerer negativt.

 Jeg kan virkelig ikke være glad. De to målene var ikke for Sveits, men for Kosovo. Hvis Kosovo-laget vinner en dag, skal jeg være glad for dere, men i VM spiller vi for Sveits, skriver Rickli på Twitter.

Heller ikke Cedric Wermuth i Sveits' sosialdemokratiske parti likte målfeiringen til de sveitsiske spillerne.

- Granit Xhaka med et supermål, men nei. Det er idioti. Dumt, pinlig og synd, skriver Wermuth, som sier han forstår hvis målgesten provoserte sveitsiske serbere.

På pressekonferansen etter kampen ble Shaqiri spurt om sin målfeiring, men var da svært ordknapp.

- Jeg vil ikke si noe om det. I fotball har du alltid følelser. Du kan se hva jeg gjorde, og det er bare følelser. Jeg er veldig glad for å score det målet. Jeg vil ikke snakke om det nå, sa Shaqiri.

Sveits-trener Vladimir Petkovic, som har bosnisk opphav, mener sveitserne skal være forsiktig med å blande politikk og fotball.

- Det er tydelig at følelser kommer fram, og det er slik det skjer. Jeg tror vi alle, både på og utenfor banen, bør styre unna å blande politikk og fotball. Vi bør fokusere på denne sporten som et vakkert spill og noe som fører folk sammen, sa Petkovic.

Nå spekuleres de i om Shaqiri og Xhaka kan bli straffet av FIFA.

- Det er en veldig politisk gest, i og med at man møter Serbia. Jeg tipper de kommer til å få FIFAs søkelys på seg. FIFA pleier å være strenge når det gjelder politiske målgester og slike ting, sier Aftonbladets Johanna Frandén i SVTs studio.