Opprykkstoget går

På vei opp: Cato Jørgensen og Mo IL er på full fart på vei tilbake til 2. divisjon. Joakim Moen Lund og Fauske/Sprint har prestert bra de siste kampene, men har som mål å berge plassen i HÅNO-serien. Foto: Stian Høgland

På vei opp: Cato Jørgensen og Mo IL er på full fart på vei tilbake til 2. divisjon. Joakim Moen Lund og Fauske/Sprint har prestert bra de siste kampene, men har som mål å berge plassen i HÅNO-serien. Foto: Stian Høgland

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDet er spilt sju serierunder i HÅNO-serien. Allerede virker det som om våre lokale lag kan se langt etter å være med i opprykkskampen.

Samtidig ser den største konkurrenten, Mo IL, bunnsolid ut. Ja, de har levert et par kamper under pari, men i motsetning til «våre» lag, vinner Thor André Olsens gutter på dårlige dager.

Bodø/Glimt 2 og Junkeren er de lokale lagene som man ventet skulle være i toppen, og der er de også.

Men Junkeren, som startet sesongen med fire strake seire, har tapt de tre neste. Spesielt hjemmetapet mot Mosjøen (2–5) er grisestygt. 0–1 borte mot Sandnessjøen er heller ikke imponerende, selv om de etter rapportene hadde flest sjanser i kampen.

Dermed er de ni poeng bak Mo IL på toppen. De poengene skal det bli tøft å hente inn igjen.

Når det gjelder ungguttene i Glimt 2, så har de levert feiende flott fotball i fire strake hjemmekamper. Målforskjellen er på 30-2, smått imponerende.

Likevel er laget åtte poeng bak ledende Mo IL. Grunnen til det er enkel. Borte står man med ett fattig poeng på tre kamper. Både mot Sortland og i serieåpningen mot Mo IL ble det tap.

Altså, i år som i fjor, havner de helgule langt bak i starten og må slite for å hente inn det tapte.

I fjor var man seks poeng bak Mjølner til sommerferien, og endte fem poeng bak til slutt. Altså har Julian Madsens og hans gutter en stor jobb å gjøre, om de har lyst til å kjempe om opprykk.

I neste kamp tar Junkeren imot Glimt 2 i Stordalen. Følgelig vil ett av lagene miste poeng igjen.

For Glimt 2s del er fordelen at de da har gjort unna alle de antatt sterkeste lagene på bortebane allerede. Hjemme på Aspmyra er de sterke, men er det nok til å hente igjen Mo IL? Det tror jeg neppe. Dersom man vinner resten av kampene, kan det gå. Jeg tviler på at Glimt 2 klarer det.

Salten har for øyeblikket ingen lag i 2. divisjon. Det har vi ikke hatt stabilt siden Gevir og Fauske/Sprint herjet i sine velmaktsdager.

Steigen (to ganger), Glimt 2 og Innstranden har alle rykket opp, for så å komme ned igjen i første forsøk.

Hvorfor er det slik? Hvorfor klarer ikke en så stor region som Salten å få til et 2. divisjonslag?

Det er nok mange grunner til det. Økonomi er en av dem. Det koster nemlig en del å ha et lag i 2. divisjon.

Høsten 2013 gjorde Glimt selv en såkalt «benchmarking» av klubbene i 2. divisjon. De droppet de fire beste i hver avdeling og de fire som rykket ned. I tillegg droppet man 2. lagene. Snittbudsjettet på disse klubbene var 2,47 millioner kroner. Kun tilknyttet A-laget, med lønn til trenere/spillere, reiser, treningstid, utstyr og så videre. Ganske mye penger altså.

I Salten er det mange unge spillere i HÅNO-serien.

I den samme analysen Glimt gjorde av 2. divisjonslag, var snittalderen på startelleveren til de forskjellige klubbene 24,1 år. Det var stort sett kun én juniorspiller som startet kamper, per lag. Med andre ord, 2. divisjon er en seniorarena. Til sammenligning, snittalderen til Fauske/Sprints startoppstilling mot Sortland sist helg var 19,2 år.

Hva kan, og bør gjøres for at Salten igjen skal få et lag i 2. divisjon?

Enkelte peker på Bodø/Glimt, og mener at de sitter med nøkkelen her. At Glimt bør sende bort spillerne som ikke får spille på A-laget, og beste juniorspillerne.

Det er en løsning jeg mener blir for enkel. Det er ikke Glimts jobb å sørge for at Junkeren, Fauske/Sprint, Grand, Tverlandet eller Innstranden skal klare et opprykk.

Den jobben må de gjøre selv. Selvsagt bør og skal Glimt bidra. Men skal man rykke opp, må man sørge for at man har de øvrige tingene på plass. Som for eksempel økonomi. Der ser vi dessverre altfor ofte at lag sliter tungt. 2. divisjonslaget Harstad må jo, litt satt på spissen, gjennom en redningsaksjon annenhver måned. Også på Mo har man hatt store problemer med økonomi.

Så gjenstår det å se om noen av de lokale lagene er villige til å legge ned den jobben som trengs. Jeg håper virkelig det.

Stian Høgland er journalist på Sporten

t i Avisa Nordland.

Stian Høgland er journalist på Sporten t i Avisa Nordland.

Stian Høgland, sportsjournalist

Hvorfor klarer ikke en så stor region som Salten å få til et 2. divisjonslag?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags