Gå til sidens hovedinnhold

Spania blir «rødt» – reisende til Norge må i ti dagers karantene

Flere svenske regioner åpnes også, men Nord-Sverige forblir rødt.

Smittesituasjonen i Spania gjør at nordmenn nå må i karantene når de kommer hjem derfra. Dette gjelder også Andorra.

Det opplyser landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Hvis du kommer til Norge fra Spania, etter midnatt, må du i karantene, sier hun.

- Årsaken til at Spania og Andorra blir rødt, er at de ikke lenger har oppløftende smittetall. Vi vet at dette er skuffende for mange nordmenn, men vi gjeninnfører karanteneplikt for disse to landene, sa Bollestad.

De nye reiserådene gjelder fra midnatt 24. juli. Det er innreisetidspunktet som er avgjørende for når karantenebestemmelsene gjelder. Nordmenn kan fortsatt reise til grønne land uten karanteneplikt, og det samme gjelder innreisende fra andre grønne land.

- Drar du til Spania etter at det er blitt rødt, bryter du reiserådene, og dermed har du ikke rett på sykepenger. Det er ditt ansvar å sette deg inn i smittereglene i Norge og andre land, advarte hun.

Nordmenn som reiste til Spania da landet hadde grønn status, har rett til sykepenger om det trengs i karantenetiden. Bakgrunnen for dette er at de som reiste før statusoppdateringen for Spania, ikke har brutt regelverket.

I tillegg åpnes flere regioner i Sverige for nordmenn. Kalmar, Örebro, Värmland og Östergötland er såkalte «grønne» soner, i tillegg til Skåne, Blekinge og Kronoberg.

Kommentarer til denne saken