Gå til sidens hovedinnhold

Sp og Aps rasering av distriktet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære fylkesråd og fylkesting. Dere raserer distrikts Nordland. Hvis dere gjennomfører den ekstreme skolestrukturendringen dere foreslår vil det for alvor sette fart på avfolkningen av bygdene i Nordland. Det er mange ting som frustrerer, men jeg skal prøve å holde dem adskilt. Det ene, muligens største frustrasjonsmomentet er når Svein Eggesvik og Tomas Norvoll prøver å si at det er vondt for dem å gjennomføre de kuttene som gjøres, men de må fordi regjeringen tvinger dem. Er det en ting vi i distriktet vet, så er det at det som nå skjer er et resultat av fylkesrådets prioriteringer og ingen ting annet. At dere ikke emner å stå for det er ingen ting annet enn skammelig. Dere sier at 29 linjer må kuttes og administrasjoner ødelegges for å spare 170 millioner som regjeringen har tatt fra dere og som dermed er forsvunnet. Samtidig vet vi at dere i samme periode skal investere svimlende 1000 millioner i nye skolebygg. En formidabel investering. Hva om dere investerte 830 millioner i bygg og beholdt skolestrukturen slik den er i dag? Dere ville da fått et formidabelt løft i bygningsmassen, samtidig som dere beholdt et distriktsvennlig fokus.

Dere argumenterer for nedleggelsen med økonomi og klassestørrelser. Økonomien er snakk om prioriteringer og ingen ting annet. I forhold til klassestørrelser er jeg helt enig i at å samle klasser i sentrene vil resultere i fulle klasser og på kort sikt bedre økonomi. Det vil aldri bli like lønnsomt (kortsiktig perspektiv) å opprettholde linjer i Bodø som i distriktet. På lik linje som at et PCI senter i Bodø aldri vil bli like lønnsomt som et i Tromsø, Trondheim, Bergen eller Oslo. Et flymuseum vil ikke engang dra en tiendedel av besøkende i Bodø kontra Oslo og kollektivtrafikken i Bodø vil aldri kunne nærme seg lønnsomheten av kollektivtransporten i hovedstaden. Det betyr ikke at Bodø ikke fortjener et PCI senter, et flymuseum og en fungerende kollektivtransport. Men dere må evne å se sammenligningen Oslo – Bodø/Bodø – distriktsNordland.

Dere håner oss i distriktet ved å ikke være ærlige. Å se Svein Eggesvik si at ”å ta hele Nordland i bruk er et mantra for dette fylkesrådet” er som et slag i trynet for den almene distriktsnordlenning og etterlater enhver med litt rettferdighetssans med en bitter smak i munnen. Vi vet dere kunne prioritert oss. Vi vet dere velger annerledes. Kan dere i det minste ikke være ærlige? Er det for mye å be om?

Vi i distriktsnordland ber dere: Gi oss en sjanse! La oss beholde de tilbudene vi har. Invester 17% mindre i bygg og lå oss behold ungdommen i distriktet. Merk at vi ikke ber dere om å satse på oss. Det er ingen i distriktet som lengre har en tro på at dere skal bidra til utvikling. Det eneste vi ber om er at dere ikke aktivt motarbeider oss.

Kommentarer til denne saken