Denne artikkelen medførte at Avisa Nordland ble felt i Pressens Faglige Utvalg for brudd på pkt 3.2 og 4.14 i Vær Varsom-plakaten.

Den direkte årsaken til at kommunen har meldt de to til Fylkeslegen, er en artikkel i Avisa Nordland 30. august i år.

Saken handlet om at kommunelege Jarand Gjestland følte seg jaget fra kommunen.

– Har noen lest pasientjournaler ulovlig, er dette uakseptabelt. Dette skal vi se på, sa både ordfører Lars Kr. Evjenth og fungerende rådmann Lisbeth Bernhardsen til AN 30. august.

AN beklager feil i overskrift 

Da denne artikkelen ble publisert 13. oktober 2017 ble det brukt en overskrift som ga feilaktig informasjon og ikke hadde dekning i artikkelens innhold.  Dessverre ble det i overskriften slått fast, uten forbehold, at de to "Leste pasientjournaler uten tillatelse". 

Avisa Nordland beklager sterkt at denne overskriften ble publisert, uten dekning i saken.  Tittelen på denne saken er derfor endret i ettertid. 

Red.

Er mottatt

Resultat er blitt at Lisbeth Bernhardsen har meldt de to sykepleierne til Fylkeslegen. Av habilitetsårsaker, ble saken sendt til fylkeslegen i Nord-Trøndelag.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en sak fra Sørfold kommune, men den er ikke ferdig behandlet. Det opplyser seniorrådgiver Hanne Øksnes hos Fylkeslegen i Nord-Trøndelag.

Hun kan ikke svare på når saken kan være ferdig behandlet.

De to sykepleierne skal ha lest flere titalls pasientjournaler, på jakt etter feil begått av Jarand Gjestland. «Jobben» de gjorde var ikke meldt til noen.

HelseNorge.no skriver blant annet følgende om pasientjournaler: «I utgangspunktet skal bare de som trenger opplysninger fra journalen, i forbindelse med den aktuelle helsehjelpen, ha tilgang til den.»

– De to det gjelder er fortsatt ansatt i Sørfold kommune, men er omplassert. En av dem har også fått innvilget permisjon, sier Lisbeth Bernhardsen. Hun innrømmer at saken ble varslet til Fylkeslegen, på bakgrunn av oppslaget i Avisa Nordland.

Tilbakevist

Etter 20 år i Sørfold kommune, som fastlege, sykehjemslege, helsesjef og kommuneoverlege, ble det rettet en rekke angrep mot Jarand Gjestland. Det startet for litt over to år.

Alle beskyldninger; om en fryktkultur, faglige feil, samt økonomisk og administrativt rot – framsatt av de to sykepleierne – er siden kraftig tilbakevist.

Blant annet ble det foretatt en faktaundersøkelse av Stamina Census. Der ble alle ansatte, samt tidligere ansatte, pluss ledelsen intervjuet.

AN har fått tilgang til konklusjonene i rapporten; det finnes ingen fryktkultur eller utøvelse av hersketeknikker.

Selv om Jarand Gjestland er totalt renvasket for alle beskyldninger mot han, har kommunen siden forsøkt å gå fra avtaler, samt lyse ut jobben hans, både som fastlege, sykehjemslege, helsesjef og kommuneoverlege.

Gjestland er for tiden sykemeldt fra sine kommunale oppgaver. I dag jobber han kun som fastlege i kommunen.

Ingen kommentar

Avisa Nordland har vært i kontakt med den ene av de to sykepleierne dette gjelder.

Hun ønsker ikke å kommentere at hun er meldt til Fylkeslegen. Den andre sykepleieren har ikke svart på avisa sine henvendelser.

I februar i år var det en underskriftskampanje til fordel for Jarand Gjestland. Til tross for at listene bare en kort tid lå på en butikk på Straumen, var det langt over 300 personer som satte sitt navn på oppropet. Bak aksjonen sto Ole Henrik Fagerbakk, Torleif Engan og Kjell-Olav Pedersen, alle kjente navn i kommunen