Disse beslutningene vil påvirke oss i 2017

Av
DEL

Kjære leser.

Det er bare timer igjen av 2016. Årets siste dag er alltid et utsiktspunkt for oppsummering, ettertanke og refleksjon over store og små begivenheter i året som snart er historie.

I dagens avis gir våre journalister sine personlige tilbakeblikk på sakene som  har preget det lokale nyhetsbildet. Sett fra Nordland var 2016 på de fleste områder et godt og spennende år.

Mens andre deler av landet har fått merke konsekvensene av oljeprisfallet, har det meste gått på skinner i nord. Sjømatindustrien leverer rekordhøye resultater, turismen vokser og industrien går godt. Arbeidsledigheten er lav. Nordland er i ferd med å bli et av landets tre ledende eksportfylker.

Den gode utviklingen forventes å fortsette neste år. Kronekursen vil fortsatt være lav. Normaliseringen av forholdet til Kina gir nye muligheter, spesielt for sjømateksporten. Mangel på kvalifisert arbeidskraft til kunnskapsintensive virksomheter, helse og omsorg, håndverkere og andre bransjer er akkurat nå den største utfordringen.

Derfor trenger vi innvandrere. Bare i Bodø bor det nærmere 5 000 mennesker fra andre land. Snart utgjør de ti prosent av befolkningen.

I reportasjeserien «Bodø 2016» har vi i AN presentert mange mennesker fra ulike land og kulturer. Fellestrekket er at de bidrar med kloke hoder og arbeidssomme hender til vår vekst og velstand. I tillegg gjør de Bodø til en attraktiv, fargerik og internasjonal by.

I 2017 skal det tas mange viktige beslutninger. De vil påvirke oss direkte. Kommunereformen, som har skapt voldsomme debatter, skal endelig avklares av Stortinget før sommerferien. Det samme skal regionreformen.

Nordland er det fylket som har flest kommuner i hele landet. Debatten går, men per i dag er det fortsatt 44 kommuner i fylket. Så langt er det også tre fylker i landsdelen. 9. januar møtes fylkestoppene i Troms og Nordland for å jobbe videre med eventuell sammenslåing. "Vi lover å holde deg oppdatert fra grytidlig morgen til sen kveld hver eneste dag gjennom hele 2017. 

Store prosjekter som «Ny by - ny flyplass» i Bodø og ny E6 til svimlende åtte milliarder kroner gjennom Sørfold, må begge være inne på «sikker plass» i Nasjonal Transportplan som vedtas av Stortinget i juni. Forslaget fra regjeringen skal være klart allerede før påske. Den lokale innsatsen for begge prosjekter må intensiveres i sluttspurten.

Nasjonalistiske krefter får fotfeste i Europa. Økende isolasjon truer etablert samarbeid. Storbritannias utgang av EU skaper usikkerhet. Hva finner Donald Trump på når flytter inn i presidentboligen 20. januar? Vil det ustabile forholdet mellom Russland og USA bedre seg?Det ukjente året 2017 vil reise nye spørsmål. Og gi mange av svarene.

For oss i Avisa Nordland har 2016 gitt oss en vekst på 1 400 nye betalende abonnenter. Sammen med gode annonseinntekter gir det oss kraft til å fortsette vårt oppdrag med full styrke.

Vi lover å holde deg oppdatert fra grytidlig morgen til sen kveld hver eneste dag også gjennom 2017. Vi takker for tilliten og ønsker alle våre lesere, abonnenter og annonsører et godt nytt år!

Artikkeltags