Sørfold Arbeiderparti: – Nei til vindmøller i Sørfold

Kolbjørn Mathisen

Kolbjørn Mathisen Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Selskapet Eolus Vind orienterte 8. september Sørfold kommunes plan- og ressursutvalg om et potensielt vindmølleprosjekt, og saken har også vært oppe i formannskapet. Byggeprosjektleder Ørjan Rosvold har sagt at kommunen må være positiv i en tidlig fase hvis vindmøllene skal la seg realisere.

På Sørfold Arbeiderpartis medlemsmøte 1. oktober ble saken tatt opp til diskusjon. Sørfold skal selvfølgelig være med på å løfte fram miljøvennlig omstilling, men partilaget konkluderte med at naturen i kommunen er hardt belastet fra før, og at det er for mye usikkerhet rundt bygging av vindmøller.

Vi registrerer gjennom Saltenposten at Sørfold Senterparti ikke er avvisende til et vindmølleprosjekt avhengig av hvilke områder i kommunen som eventuelt vil bli berørt. For Sørfold Arbeiderparti er ikke dette en problemstilling. Vi mener at belastningen på naturen har vært stor nok. I Sørfold ser vi allerede at beitenæringen sliter og et vindmølleprosjekt vil ikke gjøre saken bedre for de som er avhengige av å benytte naturen. Friluftsinteresser er også viktige i denne sammenheng.

Vi registrerer at flere kommuner har fattet vedtak om å bygge vindmøller, men når byggingen starter, får ikke kommunene det de har vedtatt. Det er også urovekkende at det står utenlandske selskap bak etablering av vindmøller i norsk natur.

Sørfold kommune er i dag den tjuende største kraftkommunen her i landet med en produksjon av kraft på 1803 GWh (tall fra 2016), og har vært en solid bidragsyter for produksjon av strøm til industri og husstander. De store kraftutbyggingene som har vært i kommunen har også tidligere skapt store diskusjoner, men for Sørfold Arbeiderparti har det vært viktig å sikre industrien strøm. I kommunen har Elkem Salten vært en storforbruker av kraft, og det er derfor gledelig at ovnene på Valjord er blitt mer miljøvennlige. 28 prosent av verkets energiforbruk ventes gjenvunnet, noe som tilsvarer ca. femten tusen husstander. Denne overskuddsstrømmen må komme godt med i det grønne skiftet i tillegg til at fabrikken er blitt mer miljøvennlig.

I de senere år har regjeringen Solberg sørget for mindre kraftpenger til kommunene, og Sørfolds kraftbeskatning vært under press. Det har vært jobbet hardt gjennom år i kommunen for å få beholde disse inntektene, som må sies å være en del av Sørfolds eksistensgrunnlag. Vi er bekymret for den økonomiske usikkerheten som rår. Vi er likevel klare på at vindmøller ikke er en løsning. Vi mener det heller burde ses på det store potensiale for å ruste opp eksisterende kraftanlegg i Norge, noe som vil gi enorme mengder GWh til det grønne skiftet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken