Skal analysere 434 tonn strandsøppel

Søppel: Vi har plukket rekordmye søppel i år. Arkivfoto

Søppel: Vi har plukket rekordmye søppel i år. Arkivfoto

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

I år har de ryddet 434 tonn strandsøppel. Søppelet som ble plukket, skal nå analyseres for å se hvor det kommer fra.

Det skriver NRK Nordland. Så langt i år er det plukker 434 tonn søppel langs norske strender – 30 av disse er plukket i Lofoten.

– Skal vi gjøre noe med problemet, er det viktig å vite hva det er som blir kastet på havet. Derfor skal vi gjøre en grundig analyse av hvor avfallet kommer fra, hva det består av og hvorfor det havner i havet, sier prosjektleder Elise Narum Amland i avfallshåndteringsselskapet Mepex til statskanalen.

I fjor ble det plukket 388 tonn avfall langs norskekysten, fordelt på 1 364 ryddeaksjoner. Dette var rekord, men i år har rman altså allerede tangert denne.

– Engasjementet for strandrydding har eksplodert, og Nordland har ligget på ryddetoppen siden Ryddeportalen ble lansert i 2015, sier prosjektleder Malin Jacob i Hold Norge rent.

NRK skriver at nesten 800 har deltatt på ryddeaksjoner i Lofoten i sommer, og samlet inn de 30 tonnene.

- Vi har talt antall meter søppel, og det tilsvarer 90 kilometer med søppel, sier Monika Kleffelgård Hartvigsen til NRK.

Hun jobber i Lofoten Avfallselskap IKS, og sier det er stor forskjell på søppelet som kommer på utsiden og innsiden av Lofoten.

– På yttersiden finner vi det vi kaller typisk marint avfall, som drikkeflasker i plast, taustumper, isopor og plastemballasje. Nå ønsker vi å funne ut hva som kastes, slik at vi kan gå til kildene.

Artikkeltags