Lofotposten: Det forteller kvinnen, som av hensyn til sønnen ønsker å være anonym. Hun forteller om en både dyr og strabasiøs kamp for at sønnen skal bli kvitt plagene.

I starten av september mottok elever, foreldre og foresatte ved Vest-Lofoten videregående skole en tekstmelding hvor de bes være oppmerksomme på skabb. Det var i etterkant av denne artikkelen at kvinnen tok kontakt med Lofotposten, for å fortelle familiens historie, samt belyse problemet.

– Det hadde vært en snakkis at noen hadde skabb, og sønnen min tenkte derfor at det var det han selv var blitt plaget med, til tross for at ingen nære venner av sønnen min hadde fått påvist dette, forteller hun.

Symptomer

Familien googlet symptomer, og dro deretter til apoteket for å rådføre seg. Kvinnen forteller at de vasket alt av klær og sengetøy, og det som ikke kunne vaskes ble fryst ned. I tillegg gikk de til innkjøp av en salve, som ifølge moren til gutten kostet 500 kroner.

– Hele familien måtte behandles to runder hver. Vi andre familiemedlemmer har ikke hatt symptomer, men gutten min ble ikke bedre. Han forteller at det klør noe helt infernalsk. Han måtte dra til lege, og der fikk han beskjed om at både han og vi måtte behandles på nytt med salve. I tillegg fikk han kløedempende tabletter og kortisonsalve, for å lindre det fysiske ubehaget. Da flyr tusenlappene raskt. I tillegg måtte han informere kjæresten, slik at hennes familie også måtte behandles, fortsetter hun.

Etter to behandlingsrunder med salver var problemene fremdeles til stede. Moren forteller at sønnen ble bedre i en kort periode, før det igjen ble verre.

– Han dro til legen igjen, og fikk resept på tabletter som koster 1600 kroner, men heller ikke dette hjalp, legger hun til.

- Å ikke få sove er terror

Kvinnen forteller at kampen mot skabben så langt har kostet dem over 10.000 kroner. Hun stiller seg undrende til at salven, som koster 500 kroner på apoteket, kan kjøpes på nettapotek for omtrentlig halve prisen.

– Det forstår jeg ikke. Når man ligger og klør, og ikke får sove som en følge av det, kan man ikke vente på at salven skal komme i posten. Å få skabb er ikke noe man har skyld i selv. Man er smittsom lenge før man får symptomer. Inkubasjonstiden er seks uker. Jeg tenker at det sikkert er mennesker som ikke har råd til å bruke mellom 10.000 og 12.000 kroner på dette, sier hun.

Hun forteller at det har vært grusomt for sønnen å være plaget med dette.

– Han er veldig fortvilet. Å ikke få sove er terror nok i seg selv. Han har hatt utrolig mange våkenetter, og vært veldig deprimert grunnet dette. Han er også redd for å smitte andre. Det er veldig viktig at folk behandler seg og får stoppet dette, men det er fortvilende at det skal være så dyrt, konkluderer hun.

Stor pågang og kraftig økning i salg av skabbmidler etter utbrudd. Dette er rådene fra apoteker Gunn Akselsen

Vestvågøy videregående: - Mistenker du skabb, kontakt lege