Gå til sidens hovedinnhold

Sommeridyll på Kjerringøy? Velkommen til fergekaos!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne tiden av året – slutten av mai – pleier for min del å være en tid med mye forventning og spennende planlegging. Som sogneprest i Kjerringøy gjennom 10 år har jeg hatt gleden av stadig økt interesse for ulike tjenester og arrangement på Kjerringøy, i og omkring kirken: Brylluper, dåpsgudstjenester, konserter, friluftsgudstjenester og gudstjenester i kirken, konfirmasjoner, besøk av kor fra andre steder i landet, fra menigheter i området og spørsmål om omvisning og stabsturer.

I tillegg til arrangementer i og rundt kirken, har det utviklet seg et yrende liv på Kjerringøy gjennom disse årene. Museet, galleriene og lokale bedrifter har vært utrolig dyktige og oppfinnsomme for å skape gode tilbud og arbeidsplasser, og gjøre Kjerringøy til et attraktivt sted å bo og besøke.

Dette kunne fortsatt som et eksempel på lokal og regional suksess. Men det ønsket ikke Nordland fylkeskommune.

For etter at sittende fylkesråd reduserte mulighetene for kommunikasjon med Kjerringøy med en tredjedel, har det blitt vanskelig å videreføre tilbudene. For eksempel kan vi ikke lenger ha bryllup lørdag kl. 14, eller dåpsgudstjeneste søndag kl. 13 etter høymessen. For det går ikke ferger lørdag og søndag ettermiddag lenger, og presten som har tjenester i byen på ettermiddagen, kommer seg ikke til byen. Og de som ønsker å komme fra byen for å delta på en konsert eller omvisning i kirka, vegrer seg for å dra fordi de ikke vet når de kommer seg hjem. Hvis du ikke når ferga 13.35, eller ikke blir med fordi køen allerede en halvtime før er kjempelang, så må du stå der i 3 timer og vente! Selv om overfarten bare tar 15 min, og ferga kunne rukket 6 ekstra avganger på den tiden. Slik har det vært helt siden de gamle fergerutene ble erstattet av de nye som fylkesrådet ønsket.

Og da har enda ikke bobilene, turistbussene og campingvognene kommet!

Jeg frykter dette blir en sommer med fergekaos! Med mindre fylkesrådet umiddelbart retter opp i rutene, setter inn ekstra avganger og prøver å løse det problemet de har skapt. Det er enda tid til å redde sommeren, men tiden begynner å bli knapp.

Jeg personlig stemte faktisk Senterpartiet ved forrige fylkestingsvalg, fordi jeg trodde at Sp ville være en garantist for å opprettholde samferdsel i Nordland, og at Kjerringøy kunne fortsette som en integrert del av Bodø-samfunnet. Jeg tok feil. Dette må ordnes opp i nå! Kanskje Bodø kommune kan samarbeide om de ekstra midlene som trengs. Som vi sier i min familie: Nå må dere hive dere rundt!

Kommentarer til denne saken