Bjørg Apeland, Hanne Snoen, Psykisk helsetjeneste, Bodø kommune

Skolestart står for døren, og mange barn, ungdommer, foreldre og lærere kjenner på sommerfugler i magen for alt det nye som står foran. Ofte er det mange følelser i sving, glede, nysgjerrighet, spenning, engstelse og frykt for det ukjente.

Nyhetene viser jublende barn som endelig kan begynne på skolen på grønt nivå, være sammen med venner uten å tenke kohort og vende tilbake til en mer normal hverdag. Skolestart er spennende hvert år, men med pandemien bak oss , og usikkerheten framfor oss, er denne overgangen kanskje mer krevende enn vi ønsker å tro.

I kraft av å ha hatt kontakt med bekymrede foreldre, barn og ungdommer gjennom nedstenging, hjemmeskole, hjemmekontor, permittering vil vi i psykisk helsetjeneste for barn og unge i Bodø kommune dele noen betraktninger og tanker.

Vi vil løfte fra den store betydningen du som foreldre har for at ditt barn står så stødig som mulig i en urolig tid. Som foreldre ønsker vi det beste for våre barn, at de får venner, at de lærer det de skal lære på skolen, at de får en lærer som liker dem, at de ikke blir mobbet eller føler seg utestengt i klassen – kort sagt at de får gode skoledager. Ofte kan vi bli så opptatt av våre egne ønsker og tanker, at vi med de beste hensikter bagatelliserer barnas uro eller bekymringer. Vi havner i oppmuntringsfella og kommer med løsninger fra vårt eget ståsted, for vi ønsker så gjerne at det skal gå godt!

- Du får sikkert en snill lærer! Det blir spennende å få nye venner. Alle gruer seg litt til å skolestart, men det kommer til å gå så bra! Nå må du slutte å tulle, det er da ingenting å bekymre seg sånn for! - Eller hva vi nå finner på å si for at vår egen datter eller sønn skal føle seg rustet og klar og ved godt mot.

Hvis vi skal driste oss til å komme med råd vil overskriften være: Lytt godt etter og ta på alvor den følelsen ditt barn har. Det betyr ikke at du skal synke ned i barnets vanskelige følelser, men det betyr at du må sette dine egne ideer og tanker litt på vent, og roe ned lysten til å komme med gode råd og voksenstyrte løsninger. Det barnet ditt kanskje har mest behov for er at nettopp du, pappa eller mamma, er tilstede og tilgjengelig, og opptatt av å forstå hva som foregår i hode, mage og hjerte til din sønn eller datter akkurat nå.

For mange barn og unge er det ikke alltid så lett å si klart hvordan de har det. Så vær litt ekstra oppmerksom på andre uttrykk og signaler barnet gir. Ekstra uro, uvilje, spørsmålsflom, at lite skal til for å bikke over i sinne, trass eller gråt kan være tegn på at noen sommerfugler gjør litt mye utav seg på en eller annen måte. En ekstra dose tålmodighet og vilje til å prøve å forstå kan være krevende, men kan også være gull verd. Vi ønsker dere alle en best mulig inngang i det nye skoleåret på veien tilbake til hverdagen.