Gå til sidens hovedinnhold

"Som sild i tønne"

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nydelig vær og masse folk på tur i Bodø og omegn, også mange vandrere nedover til Bodøsjøen og Jektefartsmuseet, kafeen var smekkfull sist søndag ved 13 tiden. Timen senere skulle Per Bjørn Pedersen boklansere boka om Jekta kl.14 00.

Hørte noen av de som jobber ved museet at joda det var nok stoler, det kom neppe så mange, men ved møtestart så var det som sild i tønne, det var satt inn ekstra stoler og de sto langs veggene, da vi kom så tidlig var kafeen full ikke ett eneste ledig bord eller stol, så vi bare gikk inn i møterommet og satt oss ned, det gikk ikke lenge før det begynte å fylles opp.

Så kom hovedpersonen frem sammen med Erika Søfting som skulle intervjue han om arbeidet med boka. Likeså en representant fra forleggeren som startet, snakket om samarbeidet med Bjørn Tore, både i storm og stille. Lang tid hadde det tatt, mange kilder skulle spores og sannsynliggjøres og dette er ikke om dagens båttrafikk til sjøs, men om forrige århundres jektefart langs Norskekysten fra Bergen tog nordover, mest til Lofoten der de store fiskeriene foregår fremdeles. Det har vært lett etter kilder både her og der og i alle registre som finnes om Jektefart.
Boka er stor og tjukk, så den holder nok som lesestoff over vinteren, historiene er mange og kapitlene lange, det handler om båter på tur nord og sør igjen . Sør med sild og fisk som skulle til Bergen for så å videresendes over hele verden, båten var lastet med mel, og andre nødvendige husholdsningsartikler som var mangelvare i Nord, samt en liten kjærlighetsgave til de kjære der hjemme, som venta i spenning og med angst, går denne turen bra får båt og mannskap.

Per Bjørn er en god forteller, det kom frem mange gode anekdoter i den stunda han ble intervjuet., både om navn på Jekter og kjærringas navn.

Ei flott bok er kommet inn i perm med mange bilder og illustrasjoner. Takk for at Lofotingen tok penna fatt og deler med oss øvrige nordlendinger om likt og ulikt. Vi håper på flere boklanseringer på Jektefartsmuseet.

Kommentarer til denne saken