Gå til sidens hovedinnhold

Ulykkeshelikopter har veltet før

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er ikke første gang et helikopter av typen AW 101 har veltet. Forsvaret vurderer om tidligere ulykker er sammenlignbare med velten på Sola fredag.

Les også: Sea King-erstatteren veltet under prøvekjøring

Det var fredag ettermiddag at det splitter nye redningshelikopteret veltet med rotoren i drift på Sola. Helikopteret av typen AW 101 var akkurat blitt levert og gjennomgikk flere tester.

Stavanger Aftenblad omtaler tre tidligere hendelser hvor et helikopter av samme type har veltet.

– Vi er kjent med episodene som er nevnt, men det er for tidlig å si i hvilken grad disse kan være sammenlignbare. I en tidlig fase av arbeidet vil det alltid sees etter andre tilsvarende hendelser som kan være sammenlignbare, sier Stian Roen, kommunikasjonssjef i Luftforsvaret.

Han viser til at de tidligere hendelsene skjedde i forbindelse med avgang og landing.

– Statens havarikommisjon for Forsvaret fortsetter sine undersøkelser i dagene og ukene framover. Luftforsvaret avventer deres konklusjoner om hendelsesforløp og årsakssammenheng, sier Roen.

Les også: Nytt redningshelikopter har ankommet Norge

Helikopteret som veltet fredag, er det første av 16 slike helikoptre som Forsvaret har bestilt. På sikt skal de erstatte de over 30 år gamle SeaKing-redningshelikoptrene.

Dette første helikopteret skulle etter planen settes i drift i 2018. Det er foreløpig helt uvisst om denne velten vil påvirke fremdriften i prosessen med innfasingen av de nye redningshelikoptrene.

Ingen personer ble skadd i fredagens velt.

Kommentarer til denne saken