Gå til sidens hovedinnhold

Søker kontakt med ungdommer. Skal finne ut mer om grensesetting i fosterhjem

Bruker foreldre i fosterhjem grensesetting og tvang sånn som det gjøres i «vanlige» familier? Forsker Esben Olesen håper å få kontakt med ungdommer i fosterhjem som kan hjelpe ham med å finne ut mer om dette.

For abonnenter

– Grensesetting er en helt vanlig del av familielivet. Foreldre setter grenser for når barna skal være hjemme på kvelden, hva de skal spise, når de skal gjøre lekser osv. Mange foreldre har også opplevd at det av og til er nødvendig å holde fast et barn for at det ikke skal skade seg selv, skade andre eller ødelegge ting, sier seniorforsker Esben Olesen ved Nordlandsforskning.

Nå skal han finne ut mer om tvang og grensesetting i fosterfamilier.

– Fordi det aldri er forsket grundig på. På barnevernsinstitusjoner er bruk av tvang regulert, men slik er det ikke i fosterfamilier. De er som vanlige familier på den måten. Men nå ønsker Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, red.anm.) å finne ut mer om dette, sier Esben Olesen. Og Nordlandsforskning har altså fått oppdraget.

Hjelpegruppe

– Vi skal både snakke med barn i fosterhjem, og vi skal både snakke med og sende ut spørreskjemaer til fosterforeldre og ansatte i barnevernet. Da vil vi spørre om hvilke «husregler» som gjelder, hvordan de setter grenser og hvordan det påvirker forholdet mellom foreldre og barn, sier Olesen.

For å være sikker på å stille de rette spørsmålene håper han å få kontakt med fosterforeldre og ungdommer i fosterhjem som kan tenke seg å dele av sine erfaringer. De skal utgjøre det forskerne kaller en referansegruppe og bidra til at forskerne får svar på det de ønsker å finne ut av.

– De blir en slags hjelpegruppe, sier Olesen, som legger til at reiseutgifter dekkes og at deltakerne får litt betaling for hvert møte de deltar på.

Forskningsprosjektet som han er prosjektleder for skal munne ut i en delrapport ved utgangen av dette året og en endelig rapport i november 2022.

– Dette er et forholdsvis stort prosjekt som inneholder flere faser. Nå starter vi altså med å få på plass en referansegruppe, sier Olesen.

Omfattende

Nordlandsforskning har prosjektledelsen, men samarbeider med NTNU og UiT Norges arktiske universitet om prosjektet, som har en kostnadsramme på 3,7 millioner kroner.

Før de konkluderer, skal de ha intervjuet fosterforeldre i 20 fosterfamilier, de skal sende ut spørreskjema til fosterhjem og håper på svar fra 2000 av dem – det vil si 40 prosent av alle fosterhjem her i landet. De skal også ha intervju med 35 barn og unge i fosterhjem, sende spørreskjema til barnevernet i alle landets kommuner og intervjue 50 ansatte i ulike barnevernstjenester.

– Vi har ingen hypoteser før vi går i gang, men ønsker å undersøke hvordan grensesetting og tvang forstås og utøves, og hvordan det kan gjøres best mulig i en fosterhjemssammenheng, sier Olesen.

Prosjektet skal sette søkelys på både omfanget og typen grensesetting, hvordan det oppfattes og hvilke konsekvenser det har.

Olesen sier at et hovedformål med prosjektet er å komme med kunnskapsbaserte anbefalinger og forslag om hvordan uønsket tvangsbruk og grensesetting i fosterhjem kan forebygges.

  • Han håper at ungdommer over 15 år som bor i fosterhjem, og også fosterforeldre, tar kontakt på eol@nforsk.no hvis de har lyst til være med og hjelpe forskerne.

Kommentarer til denne saken