Etter en høydramatisk avslutningsrunde i Eliteserien rykket Aalesund ned til 1. divisjon til tross for at laget slo Strømsgodset 4-3 hjemme.

Aalesund var på kvalifiseringsplass i Eliteserien da det var spilt 70 minutter søndag. Deretter kom tre Sogndal-scoringer som sendte AaFK ned i 1. divisjon.

Det betyr at Sogndal kan forberede seg på kvalifiseringskamper mot Ranheim etter 5-2-seier mot Vålerenga.

Dramaet søndag ble bare større og større for hvert minutt som gikk i henholdsvis Sogndal og Ålesund.

Til slutt kunne Sogndal juble for kvalifiseringsplass, mens Aalesund må ta den tunge veien ned i 1. divisjon etter 11 sesonger på øverste nivå i Norge, til tross for å ha slått Strømsgodset 4-3.

– Det er et mareritt. En stor skuffelse, sa Edwin Gyasi.

Ser fram mot Ranheim

Han ga AaFK virkelig håp om kvalikplass da han satte inn 2-1 etter 54 minutter.

– Jeg synes vi spilte bra, men igjen slipper vi inn mål og det at vi slipper inn for enkle mål har vært vårt store problem denne sesongen, sa Gyasi.

Resultatet i Ålesund betyr samtidig at Strømsgodset gikk glipp av bronsemedaljen etter å ha sluppet inn to mål på overtid.

I Sogndal var lettelsen stor etter den siste serierunden.

– Vi er selvfølgelig veldig glad for den situasjonen vi er i nå. Det var viktig, men det er to tøffe kamper som kommer fort, sa Martin Ramsland til NTB.

– Jeg har ikke tenkt så mye på Ranheim. Det er ikke tilfeldig at vi skal møte dem. De har vært gode i høst. Det blir kanskje en tøffere kamp enn det vi hadde i dag, la han til.

Tidlig Sogndal-scoring

Sogndal tok ledelsen mot Vålerenga allerede etter fem minutter da Ole Martin Rindarøy var frampå. På daværende tidspunkt var laget fra saftbygda på kvalifiseringsplass, men da Mustafa Abdellaoue sendte AaFK i føringen etter 12 minutter var rollene igjen snudd.

Det var imidlertid bare starten på dramaet.

Henrik Kjelsrud Johansen utlignet for Vålerenga etter 24 minutter og rundt ti minutter senere gjorde Bassel Jradi det samme for Strømsgodset mot Aalesund.

Edwin Gyasi sendte imidlertid Aafk-fansen til himmels da han satte inn 2-1 etter 54 minutter og da Christian Grindheim utlignet til 2-2 for Vålerenga mot Sogndal etter 68 minutter, begynte Aalesund å ane at dette kunne gå veien.

Tre kjappe

Men så fant Eirik Bakkes Sogndal-mannskap et ekstra gir.

Først satte Taijo Teniste inn 3-2 etter 70 minutter, og i de påfølgende seks minuttene satte Martin Ramsland og Chidiebere Nwakali inn henholdsvis 4-2 og 5-2.

Det fikk de med seg i Ålesund og i Aafks desperate forsøk på en ny scoring, kontret Tokmac Nguen inn 2-2.

Like før slutt var kampen snudd da Marcus Pedersen satte inn 3-2. Det betød bronse på Tor Ole Skullerud sitt mannskap, men Abdellaoues 3-3-scoring på overtid gjorde sitt til at Sarpsborg knep bronsen med sine 51 poeng og bedre målforskjell enn Godset. «Mos» sin 4-3-scoring langt inne på overtiden hadde kun akademisk betydning.

Aalesund endte dermed på 15.-plass med 32 poeng og 12 minus i målforskjell. Sogndal på kvalifiseringsplass endte på lik poengsum, men med minus 10 i målforskjell.

For Strømsgodset gjorde resultatet til at laget endte på fjerdeplass med 50 poeng, ett poeng bak Sarpsborg på bronseplass.