Gå til sidens hovedinnhold

Smitteappen er lansert - statsministeren sier hun vil laste den ned

Artikkelen er over 1 år gammel

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at så mange som mulig laster ned appen Smittestopp, som ble tilgjengelig torsdag.

Appen har som formål å gi myndighetene informasjon om utviklingen av smitteutbruddet, samtidig som brukeren selv vil bli varslet dersom man kan ha blitt eksponert for koronaviruset.

– I dag ser vi en digital løsning som vil være et steg på vei mot en større frihet, sier Solberg.

Hun håper så mange som mulig vil laste ned appen, men understreket at det er frivillig. Mange har vært skeptiske til innsamling av private data.

Solberg understreket at dataene overhodet ikke skal brukes til annet enn å spore og stoppe smitte. Hun sa at hun selv vil laste den ned.

Smittestopp-appen skal først testes i tre kommuner, deretter skal den testes i 15 kommuner, før den skal kunne varsle personer over hele landet i mai.

Appen og hyppigere testing er avgjørende for å lette på tiltakene i samfunnet, sa direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Drammen er en av kommunene som skal få teste løsningen. Vi hadde det første møtet med dem i dag, og vi kommer til å jobbe tett sammen den nærmeste tiden. Jeg oppfordrer så mange som mulig i Drammen til å laste ned appen allerede nå, sa Stoltenberg.

Kommunene har brukt mye ressurser på manuell smittesporing. Sporingsarbeidet er arbeidskrevende, og ansatte i kommunene ringer til alle nærkontakter. Appen kommer i tillegg til dette.

Det er ikke kjent hvilke to andre kommuner enn Drammen som skal teste appen.

Kommentarer til denne saken