Slik skal samefolkets dag feires i Salten: - Veldig stolt av at vi har ei så flott feiring

Lærere og elever fra Knut Hamsun skole og Hamarøy Sentralskole deltok tradisjonen tro på feiringen av Samefolkets dag på Oppeid. Det samme gjorde ansatte og unger i Marielund barnehage. Bildet er fra markeringen i 2018. Foto: Øyvind A. Olsen

Lærere og elever fra Knut Hamsun skole og Hamarøy Sentralskole deltok tradisjonen tro på feiringen av Samefolkets dag på Oppeid. Det samme gjorde ansatte og unger i Marielund barnehage. Bildet er fra markeringen i 2018. Foto: Øyvind A. Olsen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Onsdag 6. februar markeres samefolkets dag.

Flere steder i Salten holdes det markeringer og aktiviteter, og her følger en oversikt.

Informasjonen er hentet fra de aktuelle kommunenes nettsider.

Bodø

Det er offisiell markering i Stormen bibliotek, i Litteratursalen, onsdag kveld. Klokka 17 starter arrangementet. Ordfører Ida Pinnerød kommer for å gi en hilsen. Det gjør også Anne Toril Eriksen Balto, politisk rådgiver i Sametingsrådet. Hun skal tale.

Det blir kulturelt innslag ved Elin Oskal.

- Jeg er veldig stolt av at vi i Bodø har ei så flott feiring av samenes nasjonaldag. Den er viktig å markere og derfor har vi en rekke arrangementer i Bodø hele uka, sier Pinnerød i en kommentar til AN.

 - Samisk kulturuke i Bodø har blitt en tradisjon som gjør at mange flere får ta del i den samiske kulturarven vår, sier hun videre.

Klokka 18 er det klokkespill i Bodø domkirke. Den samiske nasjonalsangen spilles, ved domkantor Øystein Jæger.

18.15 starter en samisk-norsk gudstjeneste i domkirken. Den er ved biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, domprost Elin
Vangen og domkantor Brian Hepworth. Sang av Guttekoret ledet av domkantor Øystein Jæger, og sang av Elin Oskal.

Dama di markerer også dagen, med DJ: iDJa klokka 23.

Torsdag kan du få smaksprøver av samisk mat i en lavvo på Bodø videregående skole.

Lørdag 9. februar er det kreativt verksted i Stormen bibliotek, for barn. Tema er språk – lag din egen ordbok. Verkstedet starter klokka 12.

Nord universitet

Nord universitet har flere arrangementer gjennom uka.

Onsdag holdes det utefest og markering av samefolkets dag ved skulpturparken på universitetet. Tale og sang ved barnekoret fra Vågønes musikk- og friluftsbarnehage står på programmet.

Torsdag 7. februar er det åpen forelesning ved Bruce Moren-Duolljá, førsteamanuensis på Nord universitet. Tema er samisk språk fra et historisk og et lokalt perspektiv. Foredraget holdes i A12, Elsa Laula Renberg, klokka 12.15.

Samme sted er det åpen forelesning fredag 8. februar, klokka 09.30. Stipendiat Monica Kim Mecsei fra NTNU holder foredrag med tema sameikonografi og samiskhet på film.

Fauske

På Fauske har det vært samiske dager siden 1. februar.

Onsdag er det flaggheising ved rådhuset klokka 10.

Fra klokka 10 til 18 er det mulig å besøke en samisk bokbuss på torget. Klokka 11 er det fortellerstund på bygdetunet ved Eirin Edvardsen og Maria Piel.

Den kulturelle skolesekken arrangerer aktiviteter for elever på mellomtrinnet fra klokka 10–14. Blant annet blir det filmvisning.

På kvelden, klokka 18, er det feiring av samefolkets dag på torget. Det blir gudstjeneste og kulturinnslag, melder kommunen.

Beiarn

Det er flaggheising utenfor kommunehuset klokka 10. Der skal Samefolkets sang synges og barnehagen er spesielt invitert, ifølge kommunen.

Barnehagene inviteres til Duoddara Ráfe, det pitesamiske senteret på Dokmo i Beiarn. Der er det åpent hus fra klokka 15-16.30.

Klokka 17 er det festgudstjeneste i Beiarn kirke. Feiringen avsluttes med sosialt samvær hos Duoddara Ráfe.

Sørfold

Sørfold kommune opplyser på sine nettsider at dagen markeres 6. februar på biblioteket, med utstilling og aktiviteter for barn. Biblioteket er åpent fra klokka 14–19.

8. februar er det forestilling i regi av Den kulturelle skolesekken på Straumen skole.

Fredagens forestilling er et samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken i Sørfold og Nordlandsmuseet, og barn fra barnehagen og småtrinnet på Straumen skole får en musikalsk fortellerstund med joik og samiske eventyr.

Saltdal

I Saltdal er det flaggheising ved Saltdal rådhus klokka 9.

9. trinn på Røkland skole har aktivitetsdag i Rognangata med salg av mat og aktiviteter.

På Nordland Nasjonalparksenter markeres dagen fra klokka 10. På samme sted, klokka 18, holder ordfører Rune Berg tale for dagen.

Litteraturviter og forfatter Ronald Nystad-Rusaanes skal holde foredrag med tema «Ringen gik til Sojara. Hvem var sjamanene?».

Samisk uke i Saltdal avsluttes med aktivitetsdag på Rusånes ungdomshus, søndag 10. februar. IL Heimhug har aktiviteter der.

Skoler og barnehager har egne arrangementer. Biblioteket har arrangement og utstilling med ulike aktiviteter gjennom hele uka.

Hamarøy

Dagen markeres ved Hamarøy sentralskole. Flagget heises klokka 10, og ordfører Jan-Folke Sandnes skal tale.

Hamarøy musikk- og kulturskole står for musikken når Samefolkets sang synges.

På Hamarøy bibliotek markeres dagen med utstilling av samtisk litteratur og utdeling av lulesamiske buttons.

Tysfjord

Klokka 9 heises flagget utenfor rådhuset. Kommunen inviterer til sosialt samvær på rådhuset klokka 12.

Árran lulesamiske senter markerer også dagen. Det er åpent hus fra klokka 12. Prest Rolf Steffensen holder tale for dagen. Det blir også musikalske innslag, ved Erling Riibe Ramskjell og Erling Urheim med koret Várrejiena og dirigent Luba Jakobsen.

Koret deltar også under gudstjenesten i kirkegammen på Drag, ved prest Rolf Steffensen. Klokka 18 starter gudstjenesten med fakkeltog fra parkeringen ved Drag skole.

I Kjøpsvik er Pæsatun barnehage og Kjøpsvik skole samlet til felles markering på Kjøpsvik skole. Ordfører Tor-Asgeir Johansen holder tale.

Barnehagen og skolen på Drag har eget opplegg.

På Tysfjord Asvo er det tradisjonell onsdagsduodje fra 09–14.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken