(Fredriksstad Blad) – Bildene kan du bruke til skrekk og advarsel, for det her unner jeg ingen, sier Tom Gunnar Karlsen, noen dager etter ulykken utenfor Fredrikstad Stadion.

Han skulle kun kjøre seg en rask tur rundt stadion for å kjenne på folkelivet i forkant av FFKs kamp mot KFUM, da det gikk galt.

– Jeg husker bare bruddstykker av at Røde Kors lapper meg i hodet og sier at jeg blør veldig, sier Karlsen.

Fem brudd

Det var ingen vitner til selve ulykken, men trolig har Karlsen kjørt i fortauet og blitt kastet av sparkesykkelen i en slags salto.

– Det var i alle fall det legen trodde, forteller Karlsen, og legger til:

– Det endte med fem brudd. To i tommelen, et i spolebenet, et i lillefingeren og et i øyehulen. Legen sa også at jeg hadde hatt englevakt. To centimeter til siden, så hadde jeg vært to etasjer lenger ned, sier han alvorlig.

Etter flere ulykker den siste tiden, der blant annet en ung jente ble sendt til Ullevaal med hodeskader etter et fall utenfor Glemmen Videregående Skole, har debatten rast hvorvidt bruken av elektriske sparkesykler burde reguleres strengere.

På det området er Karlsen klokkeklar: Ja!

– Må reguleres

– Det er ingen tvil om at vi må regulere sparkesyklene på en bedre måte. Jeg vet hvor galt det kan gå og hvor fort det kan skje, og det er bare tidsspørsmål før man får en fatal ulykke. Det er livsfarlige leketøy og rene dødskjøretøy, slår Karlsen fast.

Han og samboer Monica Ellingsen mener at det er regelverket – eller det manglende sådan – som er det største problemet.

– Det burde vært påbud med hjelm, aldersgrenser og mindre fart – først og fremst. Det hadde heller ikke vært dumt med stativer hvor man kunne plassere de etter endt bruk slik at de ikke bare ligger i veien og hindrer fremkomsten til andre myke trafikanter, mener de.

Han tror ikke folk er klar over hvor stor skade et fall på sparkesyklene kan gjøre.

– 20 kilometer i timen er altfor fort. Man har ingen ting å holde i og blir kastet av – det kan gå skikkelig, skikkelig ille, slår han fast.

Han er også skremt av hvordan andre behandler elsparkesyklene.

– Igjen, de vet ikke hvor farlig det er. På vei hjem fra sykehuset så jeg tre ungdommer på én sykkel. Da fikk jeg skikkelig vondt i magen, sier han.

Håper å være et skrekkeksempel

Motivasjonen for å dele bildene med avisa er at andre skal se hvor ille det kan gå.

– Jeg har tenkt mye på den unge jenta som kræsjet ved Glemmen, og håper virkelig dette kan gjøre slik at noen ulykker unngås i fremtiden, sier han.

For det er ikke bare skadene og smertene som er problemet.

– På den rent personlige er det også tungt. Jeg kan ikke gå på do selv, spise, barbere meg – det blir fryktelig mye ekstraarbeid på samboeren, slår Karlsen fast.

– Blir det en ny tur på elsparkesykkel?

– Da skal jeg i hvert fall ha på meg masse beskyttelse og kjøre sakte, svarer han.

Som også klarer å se humoren i egen ulykke.

– Det rare er jo at jeg har vært motstander av disse syklene, men kjøpte meg en egen etter en prat med en kamerat. Det er jo helt typisk, ler han.