Drivstoffprisene fyker til værs og noen spår opp mot 35 kroner literen i løpet av sommeren.

Men du kan selv påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.

– Først bør du sørge for at bilen og eventuell tilhenger er kontrollert. Sjekk også at lysene fungerer som de skal, at det er nok spylervæske og at frontruten er ren både utvendig og innvendig, råder Harald Nordseth, servicesjef i Vianor.

Sjekkliste

Han har følgende sjekkliste til årets sommerferie-bilister:

Sjekk...

• … mønsterdybden til dekkene dine og fjern steiner mellom dekkenes mønsterblokker. Selv om det lovlige minimumskravet for mønsterdybde er 1,6 mm, er minimum 4 mm mønsterdybde å anbefale for å forhindre vannplaning.

• … at AC fungerer som det skal og skift filteret på friskluftinntaket hvis det er lenge siden sist eller bilen har vært mye kjørt siden sist.

• … lufttrykk. På ferieturer fylles bilen ofte med både folk og ting, og er derfor tyngre. Det skal da være høyere trykk i dekkene. Husk også å sjekke tilstanden og luft til reservehjulet.

• … tilstanden til startbatteriet, spesielt hvis det er gammelt. Varmt vær belaster et gammelt batteri på samme måte som iskalde værforhold.

• … oljer og væsker. De viktigste flytende væskene: Motorolje, kjølevæske og bremsevæske.

• … tilhenger. Hvis tilhengeren er eldre, vær spesielt oppmerksom på dekkene. Sjekk også at tilhengerlys fungerer som de skal.

• … at bilen og tilhengeren er lastet på riktig måte. Husk å feste lasten forsvarlig.

Reduksjon

Når drivstoffprisene er så høye som nå, er det verdt å ta hensyn til økonomisk kjøring.

– I tillegg til dekkvalg er økonomisk kjørestil en annen viktig måte å påvirke drivstofforbruket på. Du kan spare opptil 10-20 prosent i drivstofforbruk ved å kjøre mer økonomisk. Dette vil også bidra til at dekkene varer lenger, oppsummerer Nordseth i pressemeldingen.

Med disse tipsene kan du påvirke drivstofforbruket ditt, ifølge ham:

1. En økonomisk kjørestil: Ved å unngå tomgang, utnytte stopp, forutse trafikk og forvarme kjøretøyet i kaldt vær, vil det gjøre kjøringen mer økonomisk. Lavere kjørehastighet og jevn kjøring er også gode måter å redusere forbruket på. Forskjellen i motorveishastigheter på 120 km/t vs. 90 km/t er ganske stor.

2. Riktig dekkvalg: Rullemotstand har stor innvirkning på drivstofforbruket. Et premium dekksett med riktig lufttrykk kan spare opptil en halv liter drivstoff per 100 kilometer sammenlignet med dekk som har høy rullemotstand.

3. Lufttrykk: Riktig lufttrykk reduserer drivstofforbruket og gjør at dekkene varer lenger. Det er greit å sjekke dekktrykket minst en gang i måneden. Feil lufttrykk forkorter levetiden.

4. Transport av ting: Hvis bagasjerommet ditt er fylt opp vil det legge mere belastning på motoren, noe som vil øke drivstofforbruket. Derfor bør du være påpasselig på hva du pakker i bilen.