Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan du berge Nord-Norges næringsliv, Erna!

Artikkelen er over 1 år gammel

Løsningen ligger i åpent lende.

Kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er fullstendig krise etter at koronaviruset Covid-19 inntok Norge, og norsk næringsliv. I Nord-Norge fryktes det et ras av konkurser de nærmeste månedene. Blant annet står det ille til med både kulturliv og turistnæringen, for å nevne noen.

Ringvirkningene vi har sett, minner om den velkjente dominoeffekten. Dersom én stor bedrift må permittere, går det ut over mange små. Til slutt sitter vi permitterte igjen, hele gjengen. Men regjeringen har gjort mange virkefulle mottiltak. Blant annet med økonomiske redningspakker til luftfartsnæringa, der Norwegian og SAS får lånegarantier på mange milliarder kroner.

I tillegg har Norges Bank satt ned styringsrenta til 0,25 prosent, for å stimulere bedrifter til å investere. Men samtidig frykter jeg for at det vil ta mange år før Nord-Norge er tilbake på det sporet vi var på før koronakrisen inntraff.

Onsdag meldte Sparebank 1 Nord-Norge at 11.000 bedrifter i Nord-Norge har stoppet opp under krisen. Alle bedriftene i hele landsdelen rammes kraftig, og mange vil ikke engang eksistere når vi på et eller annet tidspunkt kommer i gang igjen.

Men det finnes løsninger i Nord-Norge som kan stimulere økt vekst i nord. Vi har en rekke veiprosjekter som har blitt skjøvet ut i tid. Dersom regjeringen åpner pengebingen og igangsetter flere av disse prosjektene, vil antakelig ringvirkningene være enorme for vår kjære landsdel.

Vegvesenet har fått gjennomført flere småprosjekter langs E6 på Helgeland det siste tiåret. Hæhre Entreprenør ferdigstilte nylig prosjektet E6 Helgeland Nord, der entreprenøren selv sto for prosjektering og gjennomføring. Et prakteksempel for framtida, der nesten 63 kilometer ny vei ble bygget uten forsinkelser, og nærmest uten overskridelser.

Å ta denne modellen med oss videre inn i framtida, bør være udiskutabelt. Regjeringa må så raskt som mulig beordre Statens Vegvesen om å komme i gang med ny E6 nordover fra Sørfold mot Hamarøy. Ei veistrekning som er livsfarlig på vinterstid.

Videre må man komme i gang med Hålogalandsveien som skal binde sammen Ofoten, Lofoten og Vesterålen, og byene Sortland, Harstad, Narvik, samt Evenes kommune med storflyplassen i nordre Nordland.

I Tromsø har man i en årrekke kranglet om ny E8 gjennom Ramfjorden til Tromsøya. Et prosjekt som stadig bare seiler ut i intet. I tillegg bør man binde sammen Nord-Troms med Tromsøregionen, gjennom bygging av ny tunnel gjennom Tromsdalstinden, og bru over Ullsfjorden.

Prosjektene er nok mange flere enn jeg klarer å komme på, men en slik veibyggingsaksjon vil ha enorme ringvirkninger helt fram til kulturlivet og turistnæringa.

Erna, åpne pungen for Nord-Norges næringsliv og landsdelens framtid. Vi trenger deg sårt nå, og vi trenger din handlekraft for å overleve også i framtida.

Kommentarer til denne saken