Etter lunsj torsdag var det politiets tur til å forklare seg i den mye omtalte overgrepssaken.

Politietterforsker Marie Ims fikk da ordet. Hun forklarte i detalj hvordan saken har utviklet seg og hvordan påtalemyndigheten har avdekket flere og flere straffbare forhold.

Les også: Fant plastvagina og oppblåsbar dukke i garasjen: – Hadde aldri trodd det om ham

Ransaket

Det hele startet i september 2017, da den ene fornærmede kvinnen leverte to CDer med overgrepsmateriale til politiet. Begge ble funnet på tiltaltes fritidseiendom.

Som følge av overleveringen besluttet politiet å ransake fritidseiendommen. Der ble det gjort flere funn.

Politiet måtte bryte opp en koffert beseglet med kodelås. Inni lå det, blant annet, flere minnepenner med ulovlig innhold. Totalt ble 62 enheter tatt i beslag ifølge politiet. Dette omfatter blant annet VHS-kassetter og håndskrevede lapper. Disse inneholdt flere webadresser, der noen av dem lenket til ulovlig innhold. Skriften sammenfalt med en dagbok som senere ble levert til politiet.

Les også: Tiltalte forklarer seg: – Totalt uriktige påstander

Avdekket mer

I ransakingene som fulgte ble det funnet stadig mer materiale. Det førte igjen til at det ble besluttet ransaking av tiltaltes bopel, samt ytterligere en fritidseiendom. Det ble også konfiskert både datamaskiner og telefoner.

I tillegg kom det inn ytterligere to anmeldelser mot tiltalte. En for voldtekt og en for vold. De ble henlagt henholdsvis på grunn av bevisets stilling og foreldelse.

Henlagt ble derimot ikke de syv postene tiltalte nå må svare for. Ifølge Ims ble det gjennomført rundt 30 avhør i saken, samt sikret en mengde elektroniske spor, før tiltalte ble pågrepet i utlandet i fjor sommer. Da hadde det også blitt sjekket hvor vidt det kunne være andre personer involvert.

Tiltalte forklarte nemlig i avhør - som han gjorde i retten i dag - om en nå avdød person han mener skal stå bak det pornografiske innholdet som ble funnet på tiltaltes fritidseiendom. Blant annet skal deler av videomaterialet som ble funnet ha ligget i en boks med avdødes initialer på.

Til tross for at tiltalte har trukket den avdøde personen inn i saken, innrømmet politietterforsker Marie Ims i retten at det ikke var gjort bred etterforskning på denne personen.

– Vi har slått han opp i politiregistrene, men ikke sjekket han veldig grundig ut. Vedkommende er død, sa Ims på spørsmål fra tiltaltes forsvarer Siri Langseth.

Mannen ble pågrepet og varetektsfengslet i fjor sommer. Der har han sittet siden. Totalt er han tiltalt for befatning med 6587 bilder (3204 unike) og 709 (448 unike) videoer av varierende lengde som fremstiller seksuelle overgrep mot barn og/eller fremstillinger som seksualiserer barn. Deler av materialet skal egenprodusert.

Han er også tiltalt for å ha filmet to av stedøtrene sine i intime situasjoner på badet gjennom et nøkkelhull, samt for å ha filmet seg selv mens han masturberte over et skolebilde og et gipsavtrykk av en av dem.

Ingenting av dette har mannen erkjent straffskyld for.