Det skriver gruppeleder i Fauske KrF, Ingelin Noresjø, i en pressemelding tirsdag.

Pressemeldingen kommer etter at Fauske Arbeiderparti tidligere på dagen tirsdag kunngjorde at de ville stemme nei til en konsekvensutredning.

– Etter motstanden å bedømme, samt den siste beslutningen fra Fauske Ap, ser det ut til at etableringen stopper før den begynner. Det vil i så fall være det største feiltrinnet siden politikerne sa nei til å etablere distriktshøyskole i 1970, sier Ingelin Noresjø.

– Inspirerende å se mulighetene

Lokallagsleder for Fauske KrF, Jens B. Kyed, peker på batterisatsingen til Freyr i Mo i Rana og mener Fauske burde se dit.

– Når vi står overfor den viktigste politiske beslutningen for Fauskes framtid på mange tiår, burde vi se til andre kommuner som har stått ved lignende veivalg. Ethvert samfunn som skal vokse og være bærekraftig må ha flere barn og unge voksne. Det er inspirerende å se mulighetene som skapes ved ny grønn industri i nord, sier han.

– Vi er helt uenige i de stemmer som har forsøkt å danne et bilde av Blaster Green Steel AS og Njordr AS som en industrietablering med utenlandske eiere som vil tjene penger på kommunenes naturressurser og stikke av med profitten til utlandet.

– Sannheten er at norsk industri aldri hadde utviklet seg som den gjør, uten utenlandsk kapital. Alcoa i Mosjøen, Celsa i Mo i Rana og Elkem i Sørfold er alle tuftet på utenlandsk kapital, og har eiere som har investert milliardbeløp og skapt hjørnestensbedrifter med store lokale ringvirkninger, mener Noresjø og Kyed.

– Tragisk

De mener at i en kommune som er tuftet på gruvedriften i Sulitjelma, er det tragisk at det er «arbeidernes pari» som velter industrisatsingen.

– Det er tragisk for Fauske kommune. Arbeiderpartiet er ikke til å kjenne igjen, og vi er svært skuffet over deres nei til å i det hele tatt få mer kunnskap. 31 år etter at den siste gruveslusken slokket lyset etter seg, kunne Fauske på nytt få et industrielt eventyr i fanget. Da må vi i alle fall ha vilje og evne til å ta et første skritt for å få mer kunnskap, men Ap sier nei.

– KrF tar gjerne rollen som det nye industripartiet når Ap svikter, sier Ingelin Noresjø og Jens Kyed avslutningsvis.

Daglig leder for Blastr Green Steel, Dag Moxnes, uttalte tirsdag at de ikke gir opp drømmen om et grønt stålverk. Mer om det kan du lese her: