Også i Bodø er fraværet blant avgangselevene i videregående skole høyt.
Ved Bodin videregående skole var fraværsprosenten på 7,4 % i mars og 7 prosent i april. Så langt i mai er tallet hele 11,1 prosent.
Også på Bodø videregående skole er tallene høye. 5,1 prosent fravær i mars og 5,2 prosent fravær i april har så langt i mai økt til 5,8 prosent.
Generelt høyt
– Trenden er veldig gjenkjennbar. Fraværet øker i russetiden.
Det sier rektor ved Bodin videregående skole, Geir Næstby, til AN.
I november 2021 ble fraværsgrensa i videregående skole opphevet ut skoleåret. I februar i år ble det også besluttet at eksamen våren 2022 skulle avlyses.
– Grunnfraværet er høyere, men om det er prosentvis høyere er vanskelig å si. Med alle pandemi-tiltakene som har vært er det vanskelig å sammenligne, sier Næstby.
Han innrømmer at dette skaper problemer for lærerne på skolen.
– Det er vanskelig å opprettholde kontinuitet og vanskelig å sette standpunktkarakter på elevene. Det er noe med å få et verdidokument som et vitnemål tross alt er.
– Har du inntrykk av at elevene skulker timene?
– Jeg har ingen formening om hvilket type fravær det er snakk om. Når myndige mennesker ringer og sier de ikke er i form må man nesten tro dem på det.
– Hvilke tiltak gjør dere for å få elevene til å møte opp?
– Vi oppfordrer elevene daglig og følger dem opp. Vi prøver å komme i kontakt med elevene og legge premisser for hvordan dette skal gjøres. Samtidig er det elevene sin forpliktelse å møte opp på skolen for å gjøre seg vurderbare.
– Bekymringsfullt
Også på Bodø videregående skole merker man at fraværet har vært gjennomgående høyt helt siden jul.
– Noen avdelinger merker noe høyere fravær i russetida. For andre er ikke endringen like stor. Men det totale fraværet siden jul har vært bekymringsverdig høyt, sier rektor Nina Røvik.
Fraværet på skolen var høyt da pandemien sto på som verst. Likevel har den ikke gått ned i vårmånedene.
– Etter jul hadde vi masse koronafravær fordi folk var syke. Smittetallene hos oss var høye. Likevel har fraværet holdt seg stabilt høyt, delvis fordi folk har fått beskjed om å holde seg borte dersom de ikke er i form.
– Etter at fritaket fra fraværsgrensa kom har det vært mye fravær. Men det varierer fra avdeling til avdeling om det er merkbart mer som det var i vinter, sier Røvik videre.
Mye sykdom
Russepresident ved Bodin videregående skole, Ruben Johansen (18), sier han og medelevene ble orientert om det økende fraværet før russefeiringen.
– Allerede før russetiden fikk vi beskjed om at det var mye fravær i kullet vårt. Da fikk vi fortalt at det var en blanding av pandemien og mangel på motivasjon som var grunnen til fraværstallet.
I inneværende skoleår er den beryktede fraværsgrensen opphevet. Prosentgrensen som ble innført høsten 2016 var et tiltak for å redusere fravær og frafall i videregående skole. At grensen ikke gjelder for årets russ, kan også være en faktor som fører til at elever ved videregående skoler tar lettere på det å ikke møte til skoletimen.
Russepresidenten selv sier han ikke har utnyttet at fraværsgrensen er opphevet.
– Personlig har jeg aldri hatt noe problem med å møte opp under pandemien. Jeg trives på skolen og møter opp, men har også hørt fra andre at omstendighetene har ført til mindre motivasjon.
– Tror du at blandingen av null fraværsgrense og ingen eksamen gjør at elever senker terskelen for å droppe skolen?
– Nei, jeg tror ikke de tar noe lettere på det. Mange er nok glade for å slippe eksamen, men vi tar ikke lettere på det. Vi vurderes fortsatt kontinuerlig, og jobber fortsatt for standpunktkarakterene våre.
Siden russetiden startet i Bodø 1. mai har det ikke vært mange minuttene med solgløtt på himmelen. I hustrig vær på Langstranda har det etter 12 dager med festing satt sine spor.
– Jeg har ikke inntrykk av at mange skulker, men jeg vet at det er mye sykdom som går. Det er ikke den beste kombinasjonen med mye friluft og alkohol, sier russepresidenten, som ironisk nok er ganske så forkjølt når Avisa Nordland tar kontakt.
For 18-åringen og medrussen i Bodø gjenstår det bare et par dager igjen av den storslåtte feiringen.
– Dagene har vært fylt med både oppturer og nedturer, men vi har stort sett fått gode tilbakemeldinger på alt.
Innspurten for feiringen skjer i aller høyeste grad til helgen. Da inntar de ukjente guttene i gruppa Ballinciaga, som topper hitlistene i Norge, utestedet Club Lucero.
– Det blir artig i helgen. Vi har Ballinciaga på fredag, fotballkamp blant russen på lørdag, og flere arrangementer i campen. Nå gjelder det bare å holde seg frisk, avrunder Johansen.
Sjarm
– Jeg synes egentlig en del av sjarmen med russetiden er at man skal være våken til sent på kvelden, men fortsatt møte opp på skolen, sier Pauline Widje-Ingvaldsen, russepresident ved Bodø videregående skole.
Uten fraværsgrensen tror hun flere har senket terskelen for å melde seg syk etter en lang natt med festing.
– Det er nok lettere å si at man er syk, men hittil vil jeg påstå vi har vært flinke til å komme til timene, sier hun og fortsetter:
– Det er noe med det å se hvor sliten alle sammen er. Så får vi også bevisst til lærerne at vi faktisk kommer i russetiden, selv om vi er trøtte og ser helt jævlige ut.
Widje-Ingvaldsen tror likevel at russetiden nesten kan ha hatt motsatt effekt på det som ikke er et nyoppstått fraværsproblem.
– Jeg vil si flere kanskje utnyttet situasjonen litt mer før feiringen. Nå tror jeg flere faktisk kommer på skolen for å være med på det å sammen møte opp sliten til timene.
I likhet med russepresidenten ved Bodin, har også Widje-Ingvaldsen kjent at feiringen tærer på kroppen.
– Det har vært veldig dårlig vær, så jeg var selv syk i forrige uke.
Tross en sliten kropp, oppsummerer russepresidenten en hittil vellykket feiring.
– Vi har hatt en utrolig fin russetid så langt, og jeg har sett mange flinke ungdommer som har tatt vare på hverandre. Foreldrene har gjort mye for oss, og med de mange arrangementene våre føler jeg vi har vært mye flinkere enn mange andre byer når det kommer til inkludering av medruss.