Gå til sidens hovedinnhold

Skremselspropaganda fra Høyre

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyreregjeringas budsjett inneholdt ikke noe mer til tunneler i Sørfold og Narvik, ny E10 til Lofoten og Vesterålen og nye flyplasser i Bodø og Rana enn det Ap/Sp-regjeringa har lagt fram i sin tilleggsproposisjon. Følgelig er ikke noe fra disse prosjektene fjernet fra regjeringas forslag, slik som Per Munkerud fra Bodø Høyre påstår.

Om Munkerud eller andre i Høyre er misfornøyde angående samferdselsbudsjettet 2022 for Nordland så er det Solbergregjeringas budsjett de er misfornøyd med. Husk at da høyreregjeringen la fram sine bundne prosjekter igangsatt før 2022 var den statlige andelen i Nordland, Troms og Finnmark til sammen 2,3 %. For Oslo, Viken, Vestfold og Telemark var den statlige andelen til sammen 51,5 %.

At ny regjering reduserer bevilgninger til riksveiformål med 270 mill. kroner fra en post med 13 mrd. kr har ikke betydning for E6 Megården–Mørsvikbotn (Sørfoldtunellene) slik som Høyre-folk påstår. Posten som er litt redusert gjelder mindre tiltak over hele landet med kostnadsoverslag under 1 mrd. kroner. Verken E6 Sørfoldtunellene eller E10 nord i fylket ligger i denne kategorien. E6 Megården–Mørsvikbotn ligger inne i NTP (Nasjonal transportplan) med kr 9, 6 mrd. kroner i perioden 2022–2027.

Men det er riktig at jeg har jobbet hardt for å få flere samferdselsprosjekter i Nordland på plass. E6-parsellene i Grane, lengst nede mot trøndergrensa, E6 Ulvsvågskaret og E 10 Lofoten ble løftet inn i NTP under behandlingen i Stortinget i vår. Dessuten vil den nye regjeringa redusere takstene på fergene med 30 prosent fra 1. januar 2022, sammenlignet med takstene 1. januar 2021. Det er også lagt opp til å innføre gratis ferge til øyer og andre samfunn uten vei til fastlandet. Vi vil arbeide for billigere hurtigbåter og flypriser også. Forskjellen mellom ny og gammel regjering er at ny regjering har lovet lavere priser. Det gjorde ikke høyreregjeringa. Satsing på billigere billetter, større pendlerfradrag, reduserte veibruksavgifter og reduserte trafikkforsikringsavgifter vil være bra for folk og bedrifter i Nordland.

Vanlige folk i hele Nordland kommer meget bedre ut med ny regjering, så det tjener ingen at Høyre har satt i gang en skremselspropaganda uten rot i virkeligheten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.